Amerikai kutatók legújabb vizsgálata arra utal, hogy a koronavírus-fertőzés nyomán, különösen a kórházban ápolt súlyos betegeknél, idegrendszeri tünetek is felléphetnek.

A kutatók elemzése

A kutatók 509, chicagói kórházakban ápolt Covid-fertőzött adatait elemezték. A kórházba felvett betegek közül 215 esetében már az első tünetekkel együtt jelentkeztek a neurológiai problémák.

Ezek pörögnek most a LikeNews-on

Neurológiai tünetek

Összesen a vizsgált betegek 82 százaléka, 419 ember mutatott neurológiai tüneteket.

Izomfájdalomtól a fejfejásáig

Az idegrendszeri tünetek rendkívül változatosak voltak, az izomfájdalmaktól a fejfájáson keresztül a szédülésig. Sokszor előfordult az agyi funkciók változása, például a zavarodottság, a memória romlása és a koncentráció nehézségei, összefoglaló néven az enkefalopátia is. Ez utóbbi tünetek gyógyultak a legnehezebben, a többi tünete esetén a kórházból való elbocsátás idejére már jelentős volt a javulás.

Több kérdés is felmerül

A kutatás csak a kórházi ápolást igénylő koronavírus-fertőzöttek viszonylag kis csoportját érintette, így az egyelőre nem tisztázott, milyen gyakoriak a neurológiai tünetek a betegek nagy tömegénél.

Idegrendszeri tünetek, súlyosak is lehetnek

A vizsgálat azonban ismét csak arra utal, hogy a Covid-fertőzés igenis okozhat idegrendszeri tüneteket, különösen akkor, ha a tünetek súlyosabban jelentkeznek. A vizsgálat szerzői rámutattak: az általuk a vizsgálatba bevont, kórházi ápolást igénylő páciensek több mint négyötöde mutatott ilyen tüneteket.

A koronavírus-járvány durva pszichés zavarokat okozott az emberek többségénél – Mutatjuk a részleteket! | LikeNews

Egy reprezentatív felmérés szerint azokban az államokban volt a legerősebb hatás, amelyekben a járványhelyzet a legsúlyosabb volt – derül ki 6 európai országban készített 6000 online interjú eredményéből, melyet idén szeptemberben végeztek, hogy az 1992 óta minden évben október 10-én ünnepelt Lelki Egészség Világnapja alkalmából az eredményeket meg tudják osztani a nagyközönséggel.

További vizsgálatok szükségesek

A fejfájás és az izomfájdalom egyébként általában is a vírusos betegségek egyik tünete, így nem jelenti automatikusan azt, hogy ha jelentkeznek, akkor biztosan koronavírus-fertőzött vagy. Ezt a háziorvos által elrendelt, vagy magánúton elvégzett teszt dönti el. Az viszont további vizsgálatot igényel, hogy a Covid által kiváltott idegrendszeri problémák mennyire általánosak, mennyire súlyosak, és mennyire hosszú távúak.

Pszichés zavarok

Mint ahogyan azt a LikeNews is megírta koronavírus-járvány miatti bezártság erőteljesen hatott az emberek pszichés állapotára, többségüknél több tünet is jelentkezett, sokuknál ráadásul életükben először.

Kiemelt kép: Illusztráció