Velkey György az Inforádió Aréna című műsorában arról beszélt, most is kezelnek koronavírusos beteg gyereket. Mint mondta, van, akit járóbetegként ellátnak, utána haza tudják engedni, és a háziorvos gyógyítja. De olyan beteg is volt néhány, akinek az alapbetegsége miatt van a Bethesdában a helye.

Volt, akinek küzdeni kellet az életéért

“Például volt égéssérült beteg, volt olyan pszichiátriai gondozott, akit itt ismertek, itt tudtuk kezelni és koronavírus mellett ellátni. Most éppen van egy olyan betegünk, akinél elindult egy súlyos betegség, a tesztje negatív volt, közben az intenzív kezelését elkezdtük, és már nem fertőző állapotú. Gyerekkorban úgy tudjuk, hogy a koronavírus-betegségnek ritka a súlyos formája, de van egy olyan betegség, amit úgy nevezünk, hogy sokszervi gyulladásos betegség, amely a fertőzés aktív fázisa után néhány héttel jelenik meg és egy kifejezetten súlyos, intenzív terápiát, időnként még lélegeztetést is igénylő állapot. Most is van itt nálunk egy ilyen gyerek, aki hála istennek, már sokkal jobban van, de az elmúlt napokban küzdeni kellett az életéért, és ahogy a gyerekellátókkal beszélünk, a többi nagyobb intenzív osztályon is elő-előfordul ez az eset. Ez ellen védekezni nem lehet, tünetmentesen zajlik le a koronavírus-betegség, csak utólag tudjuk kimutatni, hogy ez volt az ok” – mondta a főigazgató.

Gyerekeknél más a lefolyás

Velkey György a műsorban azt mondta, hogy az általuk a gyermekeknél tapasztalt sokszervi gyulladásos betegség nem a koronavírus-fertőzés aktív fázisában jön, hanem hetekkel utána, amikor már esetleg kezd a beteg és családja fellélegezni.

Gyorsan kell cselekedni

Mint mondta: a legfontosabb, hogy amikor jönnek a tünetek, akkor gyorsan kell cselekedni.

Komoly tünetek esetén a sürgősségire kell menni

Velkey elmondta, hogy enyhébb tünetek esetén elég háziorvoshoz fordulni, de ha komolyabb tüneteket észlelünk, akkor a sürgősségire kell menni.

A teljes interjút itt tekinthetik meg

Kijöttek az elmúlt 24 óra adatai

1894 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 308 262 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 154 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 8 616 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 114 631 fő, az aktív fertőzöttek száma 185 015 fő. Az aktív fertőzöttek 18%-a, az elhunytak 20%-a, a gyógyultak 21%-a budapesti.

Közel 500-an vannak lélegeztetőgépen

6727 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 495-en vannak lélegeztetőgépen.

Szentestére lazítanak

Karácsony szentestéjére, december 24-ről december 25-dikére virradó éjszakára a kormány felfüggesztette a kijárási tilalmat, és a magánrendezvények, családi összejövetelek 10 fős létszámkorlátjába a 14 év alattiak nem számítanak bele. 

Kiemelt kép: illusztráció