Szakszerűtlenül vezette be az áramot a lakásában egy nyíregyházi férfi, mellyel egyéves gyereke halálát okozta. Az ügyészség gondatlanságból elkövetett emberölés miatt emelt vádat az apa ellen.

A 38 éves férfi élettársával és 9 gyermekével 2017-ben költözött be egy nyíregyházi kertes házba szívességi lakáshasználóként. A lakóházban nem volt elektromos áram, és a villanyóra is le volt szerelve.

A férfi 2019 júniusában úgy döntött, hogy a szomszédos telek villanyórájától az elektromos áramot a házba bevezeti. Ehhez a ház körül fellelhető maradék drótokat és vezetékeket használta fel úgy, hogy az összekötéseket, a fémvezetékek két szálának összesodrásával oldotta meg, majd a toldásokat nem szigetelő szalaggal, hanem a csomagok lezárására szolgáló műanyag szalaggal tekerte körbe. A vezetékeket a lakásban a földön vezette, és azzal a házban különböző fogyasztókat üzemeltettek.

A leírtak szerint az apa tisztában volt vele, hogy életveszélyes a kialakított rendszer, azonban nem törődött vele.

2019. július 10-én délután a férfi és az akkor egyéves gyermeke a lakóház hátsó szobájában tartózkodott, a csecsemő a földön játszott, miközben a kötésnél hozzáért a szigetelés nélküli, áram alatt lévő villamosvezetékhez. A gyermek az áramütéstől azonnal eszméletét veszítette, és az életét a gyors és szakszerű orvosi ellátás sem tudta megmenteni.

A főügyészség a gondatlan apával szemben végrehajtásában felfüggesztett fogházbüntetés kiszabását indítványozta. Az eljárás a Nyíregyházi Törvényszéken folytatódik.

Kiemelt kép: illusztráció