Sokkoló fotók láttak napvilágot, melyek egy ukrajnai kórház covid osztályán készültek.

Brutális ütemben terjed a koronavírus

Ukrajnában egyre nagyobb ütemben terjed a koronavírus, az MTI mai tájékoztatása szerint csak az elmúlt 24 órában csaknem 12 ezer új beteget regisztráltak.

EZEK A LIKENEWS LEGFRISSEBB HÍREI

Kijevben van a legtöbb fertőzött

Mint írták az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban, Kijevben az igazolt fertőzöttek száma több mint ezer új beteggel meghaladta az 52 600-at, az elhunytaké pedig 14 újabb áldozattal 990-re nőtt.

Baljós előrejelzés

Denisz Smihal miniszterelnök kedden a parlament plenáris ülésén felszólalva hangsúlyozta, hogy ha nem tartják be a kormány által elrendelt úgynevezett „hétvégi karantént”, a napi új fertőzésszám három hét múlva már húszezerre emelkedik, egy hónap alatt pedig elfogynak a férőhelyek a kórházakban.

Hétvégi karantén

A „hétvégi karantén” – amelynek értelmében az élelmiszerboltokon, a gyógyszertárakon és a közösségi közlekedésen kívül semmi sem működhet – október 14-től, szombattól lépett életbe, azonban több vidéki nagyváros polgármestere előre jelezte, hogy ők nem fogják bevezetni. A parlament pedig éppen egy olyan indítványt készül a nap folyamán tárgyalni, amely ennek megszüntetéséről szól.

Eredményeket várnak a karanténtól

Smihal leszögezte, hogy két héten belül érzékelhető eredményt kell hoznia a „hétvégi karanténnak”, különben még szigorúbb korlátozások bevezetésére kényszerülnek.

Megteltek a kórházak

Ukrajnai napi lapok értesülése szerint az országban megteltek a kórházak, hiányos a felszerelés és nincs elég segédeszköz sem. A kózházi mosdók borzalmas állapotáról is keringenek felvételek a helyi sajtóban.

Se áram se víz

Az egyik kórházban pedig áram és víz sincs, a döbbenetes felvételek egy novomoszkovszki kórház covid osztályán készültek.

Mobiltelefonnal világítanak

Az UNIAN hirügynökség szerint a covid-osztályon nincs víz, eldugult a csatorna és olyan kórterem is akad, ahol nincs világítás, mert nincs, aki kicserélje az izzót. A betegnek úgy kötik be az infúziót, hogy a többi beteg a mobiltelefonjával világít közben.

A felvételen jól látszik, hogy szinte teljes a sötétség:

Fotó: Facebook

Kiemelt kép: Illusztráció, Getty Images