Egy új vezető érkezésével sok minden megváltozik. Az új főnökök új embereket hoznak, a régiek pozíciói meginognak, a helyezkedésnél viszont előnybe kerülnek a seggnyalók. Miért utáljuk őket, hogyan kell profin csinálni és mi az igazi hátránya a seggnyalásnak? Itt a válasz.

Az önkormányzati választások után több helyen leváltották a választók a polgármestereket. Az új vezetők új emberekkel fognak dolgozni. Cserék lesznek az önkormányzati intézményekben, aztán ott is az új vezetők majd új embereket hoznak. Erre mondják: dinamikus a munkaerőpiac.

A munkahelyi és egzisztenciális érdekérvényesítés egyik jól ismert módszere a behízelgő, szervilis magatartás, találó kifejezéssel a seggnyalás.

A seggnyalás fokozatai

A seggnyalásnak több fokozata van, az ajándékozástól kezdve a főnök látványos dicséretéig, teljes kiszolgálásáig. A seggnyalók általában felfelé nyalnak, lefelé taposnak, ezért gyűlölik őket. A seggnyaló szempontjából csak a cél a fontos: megszerezni a vezető bizalmát, majd jó pozíciót, és fizetésemelést kapni.

Hogyan kell jól csinálni?

Dr. Randall Gordon, a minnesotai egyetem pszichológusa szerint, ha a közvetlen főnöködnél szeretnél jó pontokat szerezni, akkor a véleményére való bősz bólogatással tudsz a legjobb eredményeket elérni. Ha viszont messze feletted áll az illető a céges ranglétrán, a legokosabb, amit tehetsz, hogy annyit hízelegsz neki, amennyit nem szégyellsz. Nagyon fontos azonban, hogy lehetőség szerint csak egy seggnyalós módszert válassz, a szakértő szerint a kevesebb ez esetben is több – írja a wmn.hu oldal.

A Michigan Egyetem üzleti stratégia-professzora is két éven át kutatta a hízelkedés hatásait ezer vezető körében, és meglepően egyszerű eredményre jutott. Eszerint, ha 12 hónap leforgása alatt csak párral kevesebbszer kérdőjelezed meg a főnököd döntését, kettővel többször dicséred meg a csodálatos vezetői képességeit, és ezen felül teszel neki egy személyes szívességet, máris 64 százalékkal megnövelted az esélyét annak, hogy előléptessenek. 

Nagyon fontos számok ezek, főleg a „Hízelkedő dilemmája” szempontjából! A seggnyalás ugyanis csak addig célravezető, amíg a másik nem jön rá, mire megy ki a játék. Úgy kell tehát belőni a céges politikai játszmát, hogy az ember tisztában legyen vele, örökké pengeélen táncol. Az alapos emberismeret, a mértéktartás és némi gátlástalanság elengedhetetlen kelléke a sikeres nyalizásnak.

A seggnyalás hátrányai

A legtöbb seggnyaló elfelejti, hogy a környezete jól emlékszik arra, hogy adott kérdésben korábban mit képviselt, mi volt a véleménye, kit támogatott. Mivel kis országban élünk, egy-egy szektor nagysága is limitált. Egy ismert seggnyaló híre gyorsan tovaszáll, a Facebook ebben nagy segítőtárs. Ha valakit hírbe hoznak seggnyalással, később nehezebben kaphat munkát, mert ha utánakérdeznek ez lesz az első, amit elmondanak róla.

Egy modern munkahelyen a seggnyalás kontraproduktív. Tudják, hogy a munkahelyi csoportdinamika szempontjából mennyire káros egy megosztó, másokat ellehetetlenítő, felfelé nyaló munkatárs.

Kiemelt kép: illusztráció