Nem tartja indokolnak a kormány az iskolák bezárást – ezt mondta Gulyás Gergely a szerdai Kormányinfón. Közben Karácsony Gergely bejelentette, minden fővárosi pedagógust, aki kéri, ingyen letesztelik.

A járatok sűrítését kéri a kormány

A kormány, keddi döntése értelmében, arra kéri Budapestet és a megyei jogú városokat, hogy sűrítsék a közlekedési járatokat, az ingyenes parkolás miatt pedig ugyan lehetnek dugók, de ez még mindig jobb, mintha terjedne a járvány – mondta Gulyás Gergely a szerdai Kormányinfón.

A kocsmákat nem zárják be

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy a kocsmákat nem zárják be, mert a koronavírus a zenés-táncos helyeken terjed leginkább. A rendezvénykorlátozás ésszerű és indokolt, minden olyan helyet bezárnak, ahol zene van és a kiszolgálás asztaloknál történik.

Iskolabezárások

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete azt kérte, hogy vezessék be az online oktatást, a miniszter szerint azonban ez nem indokolt, felmérték a kapacitásokat. Ezzel szemben szerdán Müller Cecília azt mondta az operatív törzs tájékoztatóján, hogy minden intézményben jelen van már a vírus, legfeljebb nem mutatták még ki.

Egyre több tanár fertőződik meg

A legfrissebb adatok szerint eddig legalább 5 pedagógus halt meg a koronavírus okozta szövődmények miatt és egyre több intézményben terjed a fertőzés. Gulyás Gergely a Kormányinfón azt is mondta, hogy Szlovákiához hasonlóan Magyarországon nem terveznek országos tesztelést. Szerinte Magyarországon már amúgy is tömegessé vált a tesztelés.

Letesztelik a fővárosi pedagógusokat

Karácsony Gergely szerda délután bejelentette, hogy a Fővárosi Önkormányzat minden budapesti pedagógus számára ingyenes tesztet biztosít.

A kerületek segítségét kérik

A főpolgármester azt mondta, hogy a tesztelés önkéntes lesz, a kerületi önkormányzatok bonyolítják majd ezt le – írja a BPK.

Támogatókat keresnek

Karácsony Gergely azt is mondta, hogy az ingyen parkolás ismételt bevezetése nagy kiesést jelent a Fövárosi Önkormányzatnak. Ezért magánszemélyek vagy cégek, vállalkozások anyagilag támogathatják a fővárosi pedagógusok számára biztosított tesztek beszerzését.

EZEK A LIKENEWS LEGFRISSEBB HÍREI

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Vajda János