Egy brit kutatócsoportnak laboratóriumi körülmények között sikerült megállítania az egyik legagresszívebb mellráktípus sejtjeinek terjedését, miután génszerkesztéssel kitörölték belőlük két fehérje egyikét.

Az Oncogene nevű szaklapban publikált tanulmány fókuszában a tripla negatív mellrák állt, ami elég gyakori, a mellrákos esetek 15 százaléka ebbe a kategóriába tartozik. Az érintetteknél nemcsak az áttéteknek nagyobb a kockázata, hanem annak is, hogy a kezelés után visszatér a daganat, a dolgot pedig tovább bonyolítja, hogy ez a típus nem reagál a hormonális terápiákra, és a rák más típusainál hatékony célzott kezelésekre sem – írja az Index.

A Machesteri Egyetem, a Glasgow-i Egyetem és a Sheffieldi Egyetem kutatócsoportja az úgynevezett tripla negatív mellrákot vizsgálta. Ez az altípus nem reagál azokra a kezelésekre, amelyeket a daganat más altípusai ellen alkalmaznak.

A CRISPR génszerkesztési technológiával a kutatócsoport eltávolította két fehérje – a RUNX és a CBF béta – egyikét a rákos sejtekből. Bármelyiket is vágták ki a „genetikai ollóval”, a rák terjedése megállt, noha a CFB béta nevű fehérje kimetszése úgy tűnt, nagyobb hatást fejt ki.

Amikor a két fehérje bármelyikét visszaszerkesztették a sejtekbe, a rák folytatta a terjedést. Paul Shore, a Manchersteri Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője elmondta, a felfedezés fontos mérföldkő az áttéteket képező rák terjedésének megértésében, noha hosszú még az út, amíg az eredményekből hatékony terápiákat lehet kifejleszteni.

Hozzátette azonban, hogy a két fehérje más, egészséges szövetekben is megvan, tehát olyan szert kell találni, amely ezeket kíméli.

MTI/Index – Kiemelt kép: illusztráció