Site icon LikeNews

Sikerrel állították meg az orvosok az egyik legagresszívabb mellrák sejtjeinek terjedését

Egy brit kutatócsoportnak laboratóriumi körülmények között sikerült megállítania az egyik legagresszívebb mellráktípus sejtjeinek terjedését, miután génszerkesztéssel kitörölték belőlük két fehérje egyikét.

Az Oncogene nevű szaklapban publikált tanulmány fókuszában a tripla negatív mellrák állt, ami elég gyakori, a mellrákos esetek 15 százaléka ebbe a kategóriába tartozik. Az érintetteknél nemcsak az áttéteknek nagyobb a kockázata, hanem annak is, hogy a kezelés után visszatér a daganat, a dolgot pedig tovább bonyolítja, hogy ez a típus nem reagál a hormonális terápiákra, és a rák más típusainál hatékony célzott kezelésekre sem – írja az Index.

A Machesteri Egyetem, a Glasgow-i Egyetem és a Sheffieldi Egyetem kutatócsoportja az úgynevezett tripla negatív mellrákot vizsgálta. Ez az altípus nem reagál azokra a kezelésekre, amelyeket a daganat más altípusai ellen alkalmaznak.

A CRISPR génszerkesztési technológiával a kutatócsoport eltávolította két fehérje – a RUNX és a CBF béta – egyikét a rákos sejtekből. Bármelyiket is vágták ki a „genetikai ollóval”, a rák terjedése megállt, noha a CFB béta nevű fehérje kimetszése úgy tűnt, nagyobb hatást fejt ki.

Amikor a két fehérje bármelyikét visszaszerkesztették a sejtekbe, a rák folytatta a terjedést. Paul Shore, a Manchersteri Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője elmondta, a felfedezés fontos mérföldkő az áttéteket képező rák terjedésének megértésében, noha hosszú még az út, amíg az eredményekből hatékony terápiákat lehet kifejleszteni.

Hozzátette azonban, hogy a két fehérje más, egészséges szövetekben is megvan, tehát olyan szert kell találni, amely ezeket kíméli.

MTI/Index – Kiemelt kép: illusztráció

Exit mobile version