Az ősz megérkezésével fellobbannak a kerti tüzek, indul az avarégetés az országban. Szélcsendes időben megfulladnak a szomszédok a füsttől. Az avarégetés károsabb, mint gondolnád, súlyos megbetegedést okozhat. Budapest környékén 17 településén már betiltották.

Egy átlagos kerti tűz, melyben vegyesen égetünk avart, fűnyesedéket és gallyakat, óriási légszennyezést okoz. Ezt elsősorban a rossz légellátás, az alacsony égéshőmérséklet és a magas nedvességtartalom okozza. Például a növényi részekben lévő szén ugyan oxidálódik, de csak részben, és szén-dioxid helyett szén-monoxid keletkezik, amely kis mennyiségben is mérgező – írja a turistamagazin.hu

100 kg avar elégetésekor többek között ezek az anyagok keletkeznek:

  • 5-7 kg szén-monoxid, amitől azonnali fejfájás, szédülés, émelygés törhet ránk, tartós hatásai között pedig szerepel a koszorúér-elmeszesedés kockázata, a szívinfarktus kockázatának növekedése.
  • 1,7-4,9 kg PM10, azaz 10 mikrométernél kisebb levegőben lebegő részecskék, amitől asztmás rohamot lehet kapni, de felléphet légúti irritáció, szív- és érrendszeri zavarok, egyébként pedig rákkeltő, károsítja az immunrendszert, növeli a szívinfarktus, az agyérgörcs és a tüdőgyulladás kockázatát.
  • 1,5-2 kg szénhidrogénekből, melyek szintén rákkeltők és az immunrendszert is károsítják.
  • 0,06 g, azaz 60 millió nanogramm benz-a-pirén (egészségügyi határértéke 1 nanogramm/m3). Ez az egyik legveszélyesebb vegyület, amely rákkeltő, öröklődő genetikus károsodást is okozhat, illetve hatása lehet az emberi reprodukcióra.

Ezek mellett még néhány anyag, amelyek károsíthatják például a légzőrendszert és a központi idegrendszert: nitrogén-oxidok, metil-etil-keton, etilbenzol, fenol, dibenzofurán.

Az ultrafinom részecskék (PM2,5) a tüdőből 20 perc alatt közvetlenül a véráramba jutnak, és súlyos elváltozásokat okozhatnak, hatásukra akár érrög is képződhet. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökségi tavalyi jelentése szerint ezek a részecskék hazánkban évente mintegy 11 970 ember idő előtti halálát okozzák.

Ami a PM10 részecskéket illeti, egy kupac avar elégetésével annyi jut belőlük a levegőbe, ami egy közepes település teljes légkörét beszennyezi egy őszi estén. Itthon az önkormányzatok rendelkezhetnek az avarégetésről. Budapest területén rendeletileg tiltott az avar és a kerti hulladék égetése, Pest megyében még 17 településen van így.

Figyelj a helyi tűzrendeletre!

A három éve hatályos országos tűzvédelmi rendelet szerint a belterületi ingatlanok használata során keletkezett hulladék szabadtéri égetése tilos, azaz csak az adott település önkormányzati rendeletében kijelölt időszakban és módon lehet. Erről általában a települések weboldalán találni információt.

A legtöbb önkormányzat meghatározza, hogy avart és kerti hulladékot csak jól kialakított tűzrakó helyen és telken szabad égetni úgy, hogy az az emberi egészséget és a környezetet ne károsítsa, és az égetés hősugárzása kárt ne okozzon. Az égetés minden héten kizárólag a meghatározott időpontban engedélyezett. Az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat más kommunális, illetve ipari eredetű hulladékot műanyagot vagy gumit.

Jobb ha tudod, hogy az avart felhalmozni sem lehet a kertben. A törvény ugyanis kimondja, az ingatlan tulajdonosa, használója köteles a területet éghető hulladéktól és további hasznosításra nem kerülő száraz növényzettől mentesen tartani.

Akár 3 millió forint is lehet a bírság

Ha valaki nem megfelelő időben és módon éget és még fel is jelentik a büdösség miatt a környéken élők, jókora pénzbírság következhet!

Tűzvédelmi előírás megszegése esetén, ha az tüzet idézett elő, 10 ezer forinttól 1 millió forintig terjedhet a bírság. Tűzvédelmi szabály megszegése esetén, ha az tüzet idézett elő és az oltási tevékenységben a tűzoltóság beavatkozása is szükséges volt, akkor már 20 ezer forinttól 3 millió forintig terjedhet a pénzbírság. Tűzvédelmi szabály megszegése esetén, ha azzal közvetlen tűz- vagy robbanásveszélyt idéznek elő 20 ezer forinttól 1 millió forintig terjedő pénzbírság

Az avarégetés tűzveszélyes, környezetszennyező, egészségre ártalmas és büdös. Mindenki gondolja meg, mikor és hogyan akar befüstölni a szomszédainak.

Kiemelt kép: Avarégetés – Fotó: LikeNews.hu