A világon elsőként egészséges és fiatal önkénteseket fognak megfertőzni az új típusú koronavírussal a kutatók Nagy-Britanniában az oltóanyagok és kezelések hatékonyságának tesztelése, valamint a vírus működésének és terjedésének jobb megértése céljából.

Hamarosan kezdődik

Az úgynevezett „human challenge” kutatást, vagyis kontrollált humán fertőzéses vizsgálatot néhány héten belül kezdik meg 90 önkéntessel – írja a BBC News. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Figyelni fogják őket

A 18 és 30 éves kor közötti alanyokat biztonságos és kontrollált környezetben fertőzik meg a vírussal és az orvosok folyamatosan figyelni fogják az egészségi állapotukat.

Máskor is bevált

Az ilyen típusú tanulmányok kulcsszerepet játszottak különböző betegségek, köztük a malária, a tífusz, a kolera és az influenza kezelésének kifejlesztésében – írja az MTI.

Ez a céljuk

A mostani vizsgálat segíteni fogja a kutatókat annak meghatározásában, hogy mi az a legkisebb mennyiség az új típusú koronavírusból, amely már elegendő a megfertőződéshez és az immunrendszer miként reagál erre. Mindez segíteni fogja a koronavírus okozta Covid-19 jobb megértését, valamint hozzájárul új vakcinák és kezelések kifejlesztéséhez.

EZT IS OLVASD EL!

Újabb 94 áldozatot követelt itthon a covid, rengeteg az új fertőzött, a kormány szerint csak így lehet lazítani majd

Együttműködnek

A tanulmány a brit kormány vakcina-munkacsoportja, az Imperial College London, a Royal Free London NHS Foundation Trust és a hVIVO vállalat együttműködésében valósul meg.

Ezt mondta a vezető

„Arra számítunk, hogy ezek a tanulmányok egyedülálló betekintést nyújtanak a vírus működésébe és segítenek megállapítani, hogy melyek azok az ígéretes vakcinák, amelyek a legnagyobb eséllyel megakadályozzák a megfertőződést” – mondta Clive Dix, a munkacsoport ideiglenes vezetője, hozzátéve, hogy nagy szükség van újabb vakcinák és kezelések kifejlesztésére.

Ezzel fogják megfertőzni őket

Kezdetben azzal a vírusváltozattal fogják megfertőzni az önkénteseket, amely a járvány tavaly márciusi kirobbanása óta cirkulál Nagy-Britanniában, és kis kockázatot jelent az egészséges felnőttekre nézve.

Beoltják őket

Az alanyok egy részét valószínűleg beoltják egy már jóváhagyott oltóanyaggal és csak ezt követően fertőzik meg őket, hogy megállapítsák, melyik a leghatékonyabb vakcina. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Illusztráció, Pexels