Ágybérleti díjat kellett fizetnie a Heim Pál Kórházban egy apukának azért, mert beteg gyermeke mellett szeretett volna aludni. A kórház válaszában többek közt azt írta, 4500 forintért nemcsak ágyat, hanem ágyneműt és tisztálkodási lehetőséget is kapnak a szülők.

Egy 4500 forintról szóló számlát posztolt ki Facebook oldalára egy apuka. A számlát a Heim Pál Kórházban kapta, miután 15 éves gyermekét bent tartották éjszakára. A férfi nem szeretett volna egész este egy széken ülni beteg gyermeke mellett, így kénytelen volt ágyat bérelni. A Heim Pálban egy ágy 4500 forintba kerül a szülőknek, éjszakánként.

Miután a felháborodott bejegyzést több ezren osztották meg a Facebook-on, a kórház válaszolt férfinak.

Azt írják, hogy a Heim Pál Kórház minden szülőnek térítésmentesen biztosít ellátást a gyermek tartózkodása idejére. De az ingyenes ellátás kizárólag 14 éves korig vehető igénybe. 14 éves kor felett csak az onkológiai betegek és a fogyatékkal élő gyerekek szülei kapnak térítésmentes ellátást.

Ezt írják: „Ön 15 éves gyermekével kívánta az éjszakát kórházunkban tölteni, melynek térítését nem finanszírozza a társadalombiztosítás.”

Majd így folytatódik a levél: „Önnek ezért az összegért nem csak egy ágyat biztosítottunk, ahol aludhatott, hanem ágyneműt és fürdőszobai tisztálkodási lehetőséget is igénybe vehetett. Minden gyermekkórház a saját szabályzatát is ehhez a finanszírozási rendszerhez igazítja, hiszen nem tudja más forrásból biztosítani a 14-18 év közötti gyermekek szüleinek ezt a szolgáltatást.”

Ez azt jelenti, hogy a magyar állam nem tudja finanszírozni a 14-18 évesek, vagyis a középiskolás betegek hozzátartozóinak kórházi szállását, miközben pont a napokban csak a határon túli futtballklubok között 14 milliárd forintot osztott szét.

Kiemelt kép: Heim Pál Kórház