A magyar kormány 200 ezer maszkot küldött Szerbiának, és 100 ezret Horvátországnak a koronavírus elleni harcban.

Hétfőn jelentette be Jadranka Joksimović szerb európai integrációügyi miniszter, hogy 200 ezer maszkot kaptak a magyar hatóságoktól.

Joksimović elmondta: állandó kapcsolatban van Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel, akinek köszönetet is mondott „a szolidaritás és barátság gesztusáért”.

A horvátországi BaranjaInfo úgy tudja: hasonló magyar segítségben részesül Horvátország is. Délnyugati szomszédunknak a magyar kormány 100 ezer maszkot és ötezer védőruhát küldött. Az adományokat a zágrábi magyar nagykövetség egyik alkalmazottja, Riczkó Botond Márk külgazdasági attasé adta át.

Észak-Macedónia szintén nemrég kapott százezer maszkot és ötezer védőruhát Magyarországtól. Szijjártó Péter hétfőn Szkopjéban elmondta: Budapest azért tud segíteni más országoknak, mert vásárolt egy maszkok gyártására alkalmas gyártósort Kínától, és hamarosan elkezdődik az egészségügyi maszkok sorozatgyártása.

Magyarországon hiánycikk a maszk

Csak néhány patikában lehet maszkot kapni Magyarországon. A gyógyszertárak többségénél már az ajtóban figyelmeztetnek arra, hogy a maszk és a fertőtlenítőszer hiánycikk. Ahol pedig lehet kapni szájvédőt, ott a legolcsóbban 450 Ft/db áron árulják.

Kiemelt kép: szájmaszk szállítmány – Forrás: Facebook/Szijjártó Péter