Hétfőtől már az érvényes regisztrációval rendelkező 16-18 évesek is foglalhatnak időpontot online a koronavírus elleni oltásra, a több mint 84 ezer jogosultat sms-ben értesítik a lehetőségről. Közben Szlávik doktor arról beszélt, hogy veszélyes kihagyni a második oltást.

A kórházak keddig hirdettek időpontokat a fiatalok Pfizer-vakcinával történő oltására. Azok a regisztrált fiatalok jogosultak oltásra, akik május 18-ig betöltik a 16., illetve idén betöltik a 18. életévüket. A LikeNews.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A fiatalokat arra kérik, hogy minél előbb foglaljanak időpontot az oltásra. Ha az időpont tanítási időszakra esik, az oltás igazolt hiányzásnak számít az iskolákban, a hiányzást az oltási időpont visszaigazolásáról szóló dokumentum és az oltáskor kapott papír bemutatásával lehet igazolni.

Az eddig még nem regisztrált 16-18 évesek ezután is regisztrálhatnak, az ő oltásukra a későbbiekben, a többi regisztrált között lesz lehetőség. A Pfizer-vakcinára most csak a 16-18 éves korosztály foglalhat időpontot, a többi regisztrált ezt továbbra is Sinopharm-, AstraZeneca- és Szputnyik vakcinára teheti meg.

Közben Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház főorvosa arról beszélt a Tv2-ben, hogy egyre többen vannak, akik az első oltás után nem akarják maguknak beadatni a második adagot, mert megkapták a védettségi igazolványukat és azt gondolják tényleg védettek.

Szlávik doktor tisztázta, hogy ugyan az első oltás is ad valamennyi védettséget, a második adag fogja megadni számunkra azt a védelmet, amivel még nagyobb biztonságban élhetnénk az életünket a következő időszakban, hiszen a járvány nem vonult el.

„Valamennyire védettek… az első oltás arány rövid ideig tartó alacsony védettséget biztosít, de hát hol van ez attól, amit a második oltással érünk el? Tehát egy ilyen 90%-os védettséget jóval hosszabb ideig…”

„Nem szabad nem elmenni a második oltásra. Mindenkinek azt javaslom, hogy menjen el, még akkor is, ha sokszor úgy érzi, hogy a védettségi bizonyítvány birtokában ő már szabadon élhet. El kell menni a második oltásra.” – hangsúlyozta Szlávik doktor. A LikeNews.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Szlávik János