Több tízezer olyan ember él az országban, aki átesett a koronavírus-fertőzésen, de nem ismerte fel, nem volt ismert beteg a közelében, nem fordult orvoshoz, és ők szerencsére tökéletesen meggyógyultak a betegségből – erről beszélt Szlávik János, a Szent László Kórház főorvosa az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Az ismert esetek 80 százalékában is hasonló dologról van szó, azaz betegség enyhe formában, tünetmentesen zajlott le, de ezek a fertőzöttek elmentek szűrésre.

Ezer ember került kórházba súlyos tünetek miatt. Náluk jelentkezik a láz, de immunhiányosok sokkal kevésbé lázasak, ők inkább fáradékonyak, fogynak. A betegek 200 esetben intenzív ellátásra szorultak, többnyire a légzési elégtelenség miatt lélegeztetőgépre kerültek, altatásban vannak, illetve voltak – emlékeztett a főorvos.

Azért küzdenek az orvosok, hogy a fertőzésen sikerüljön őket átjuttatni. Sok esetben meggyógyulnak. Van olyan, aki négy hete lélegeztetőgépen van, de reméljük, hogy azokkal terápiákkal, amiket alkalmazunk, gyógyultan tud távozni – magyarázta.

A vírus nem csak a tüdőt támadja meg, az agyat is, agyvérzést okozva, de ismernek vesepótló kezelésre szoruló betegeket is, ami az idős, sok alapbetegségben szenvedő beteg esetében halálhoz vezethet.

A gyerekeknél kedvező a lefolyás, nem volt haláleset, 10 év alatt nem volt súlyos lefolyású beteg. Ez azért van, mert kevesebb receptor van a gyerekek orrában, amit a vírus meg tud támadni – magyarázta Szlávik János.

Azt is mondta, egyelőre nem tudjuk, hogyan tovább, de folyamatosan csökken az aktív esetek száma. Az intenzív osztályokon ugyanakkor még mindig sokan vannak, mert a betegség sokszor hosszan tart. Reméli, hogy a gyógyultak esetében sokáig – hosszú hetekig, hónapokig – nem kell újrafertőzéstől tartani. Ha valaki átesik a fertőzésen, akkor a szervezetében olyan ellenanyagok képződnek, ami más vírusok esetében megvédi őket – tette hozzá.

A halálozás magas a környező országokhoz képest, de nem azért, mert rosszul látják el a betegeket -tette hozzá a főorvos.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI