Az emberek “bízzanak a védőoltásokban”, mert az európai és a magyar hatóságok által engedélyezett vakcinák biztosan hatékonyak lesznek – kérte a lakosságot a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorában.

Jövőre is velünk marad?

Szlávik János azt mondta: nem zárható ki, hogy a koronavírus még jövőre is egész évben is velünk marad.

Nyáron talán fellélegezhetünk

A főorvos hozzátette: “szerencsés esetben nyáron fellélegezhetünk”, de ősszel még szankciókra lehet szükség, hogy ne alakuljanak ki kisebb járványok.

Évtizedes probléma lesz?

Egyes vélemények szerint a koronavírus a következő években és évtizedekben is velünk marad, de nem fog az ideihez hasonló súlyos eseteket és halálozásokat okozni, mert több hatékony védőoltás áll majd rendelkezésre – jegyezte meg.

Melyik vakcinát válasszuk?

Kérdésre válaszolva Szlávik János azt mondta: ő azt a vakcinát választaná, amely “legelőször itt lesz”. Ugyanis nap mint nap halnak meg emberek és kerülnek kórházba, intenzív osztályra a koronavírus-fertőzés következtében. Ezt pedig a védőoltással meg lehet akadályozni – szögezte le.

Mutálódó vírus

A szakembert kérdezték a Nagy-Britanniában terjedő mutálódott vírusról is. Szlávik János azt mondta: az biztos, hogy a vírus terjedési sebessége megsokszorozódott. Dél-Angliában 4-5-szörös sebességgel terjed a fertőzés, elsősorban a 60 évesnél fiatalabbak körében. Azt viszont, hogy súlyosabb-e, illetve hogy a leendő védőoltásokkal szemben rezisztens lenne, még vizsgálják – közölte a főorvos.

Covid útlevél

Mint ahogyan azt a LikeNews is megírta Gulyás Gergely mindenkit kért, hogy ha szeretne részt venni az oltásprogramban, regisztráljon a vakcinainfo.gov.hu oldalon. Ezt eddig már több mint 300 ezren tették meg, a cél pedig az, hogy minél többen oltassák be magukat. A miniszterelnökséget vezető miniszter egyébként utalt arra, hogy negatív szankció érheti azokat, akik nem élnek az oltás lehetőségével: ugyanis egy kérdésre válaszolva azt mondta, egészen biztos, hogy lesznek olyan szabályok, nemcsak hazánkban, hanem egész Európában, amelyek bizonyos esetekben különbséget tesznek majd azok közt, akik igazolni tudják, hogy be vannak oltva, illetve akik nem. Gulyás úgy gondolja, az oltási könyv a tömeges oltást követő hónapokban fontos dokumentum lesz az útlevél és a személyi igazolvány mellett. Egészen biztos, hogy légitársaságok is hoznak majd ilyen szabályokat, ahogy a koncertszervezők is megtehetik.

Oltási könyv

Ha valóban tervben vannak ilyen szabályozások, akkor elképzelhető, hogy a jövőben csak oltási könyvvel utazhatunk például repülőgépen, illetve vehetünk részt olyan, nagy tömegeket vonzó programokban, mint a színház, a koncert, a mozi.

Ezt mondja a jogi szakértő

„A koncertszervezőknek, moziknak és egyéb cégeknek nemhogy joguk, egyenesen kötelességük is lehet az oltási igazolás megkövetelése akár a munkavállalóiktól, akár a ‘fogyasztóiktól’, hiszen felelősséggel tartoznak a többi dolgozójuk és vendégük egészségéért” – magyarázta Györei Péter jogi szakértő a Blikknek.

Kiemelt kép: Szlávik János