Nyáron a nagy melegben, illetve a várandósság során a vizesedés miatt könnyen előfordulhat, hogy a gyűrű, amit egyébként könnyen lehúzunk az ujjunkról a mindennapokban, egyszer csak megakad. Méghozzá olyannyira, hogy bárhogy tekergetjük, sehogy sem akar lejönni.

Általában a hőn szeretett karikagyűrű az, ami a megdagadt ujjakról nehezen akar lejönni. Ekkor szinte azonnal jelentkezik a pánik és a többség kétségbeesetten kezdi tekergetni, rángatni az ékszert. Ennek az eredménye a vörös, duzzadt, fájdalmas ujj. Ha csak átmeneti a helyzet, vagyis alapvetően nem szokott ilyen problémánk lenni a mindennapokban, akkor nem feltétlenül szükséges a méretezés, általában csak arról van szó, hogy megdagadtak az ujjak.

Amikor szorul a hurok… vagyis a gyűrű

Először is érdemes lehiggadni, ugyanis ha bepánikolva, rángatás hatására sem lehet lehúzni az ékszert, akkor valószínűleg hiába próbálkoznánk tovább. A legegyszerűbb módszer, ha váll feletti magasságba emeljük a kezünket pár percre. Sokszor már ennyi is elég, hogy leapadjanak az ujjak, és az ékszer egyszerűen lejöjjön.

Ha ez sem segít, akkor a jól ismert szappan és víz módszer beválhat. A legjobb a hideg víz és egy gyengéd szappan vagy mosogatószer elegye, így a kezünknek és a gyűrűnek sem árt a módszer. Érdemes türelmesnek lenni és lassan forgatni a gyűrűt az alapos ujjáztatást követően.

Amikor méretezésre van szükség

Elképzelhető, hogy az ékszer mérete eleve rosszul lett kiválasztva, például a vőlegény rosszul tippelte meg kedvese méretét. De az sem kizárt, hogy hosszú ideje nem viseltünk egy számunkra fontos darabot, azonban, ha újra felvesszük, érezhetően akad, esetleg fel sem jön. Ekkor jobb nem erőlködni, hiszen a fentebb említett módszereket kell rövidesen alkalmazni, ha felerőltetünk az ujjunkra egy túl kicsi gyűrűt.

Ekkor az a logikus lépés, ha elmegyünk a közeli ékszerüzletbe vagy az ötvöshöz és méreteztetjük. Ekkor viszont elképzelhető, hogy ott közlik velünk, hogy erre sajnos nincs lehetőség, a gyűrű nem méretezhető. Alapvetően szinte minden gyűrűn lehet állítani. A kivételeket egyszerűbb felsorolni, melyek a teljes hosszúságban gravírozott vagy drágakövekkel kirakott darabok.

Miért nem vállalja mégsem sok ékszerész és ötvös a gyűrű méretezését?

A méretezés folyamata a polírozással és az ultrahangos tisztítóberendezés alkalmazásával erős behatást jelent az ékszer számára, így a meglazult kő könnyen kieshet. Ahogy a gyűrű felülete változik, úgy a foglalat is, így nagy esély van rá, hogy a kő tényleg kiesik. Mindezek miatt sok ötvös és ékszerész nem szívesen vállalja el a köves gyűrűk méretezését, mivel ha kiesik a kő, akkor érthető, hogy a tulajdonos szeretné, ha azt pótolnák. Gyémánt esetében ez komoly költséget jelent, vagyis érthető a szakember vonakodása.

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő az ekszerpalota.hu oldalt működtető cég. Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják olvasóink a Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek sokáig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak.