A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a koronavírus-járvány miatt meghirdetett veszélyhelyzetben a templomokat nem zárja be, de a nyilvános misézés 2020. március 22., nagyböjt 4. vasárnapjától a templomokban szünetel.

Az egyház tájékoztatása szerint március 22-től, nagyböjt 4. vasárnapjától a rendelkezés visszavonásáig szünetelneka nyilvános misék, hacsak az illetékes megyéspüspök ettől eltérő módon nem rendelkezett.

A misézésre vonatkozó rendkívüli egyházmegyei előírásokat meg kell tartani. A híveket arra bátorítjuk, hogy otthonról kapcsolódjanak be a szent cselekménybe. – írták.

Azt kérik, hogy a televízióban vagy online közvetített szentmisék orgonával kísért szentmisék legyenek. Ha lelkipásztori szempontból alkalmas, tartható homília a szokott módon. A közvetített misékben a miséző ajánlja a lelki áldozást, amely az áldozás egyik módja, amikor fizikai módon nem tudja valaki magához venni az Oltáriszentséget, de lelkileg mégis elnyerheti a szentáldozás kegyelmeit

Az egyház arról is tájékoztatott, hogy a templomok továbbra is nyitva állnak mint az imádság helyei, de nem lehet szenteltvíz a tartókban, kerülni kell a közvetlen érintkezést, a kézfogást, ölelést, túl közeli tartózkodást. A gyakran érintett felületeket, kilincseket, ajtókat, padokat, korlátokat fertőtleníteni kell.

Kiemelt kép: Snell György esztergom-budapesti segédpüspök, a Szent István-bazilika plébánosa becsukja a bazilika főkapuját 2020. március 21-én. – Fotó: MTI/Balogh Zoltán