Amikor a világítás vagy az aljzatok intelligens otthoni technológiával való korszerűsítésén gondolkodunk, valószínűleg az intelligens izzók vagy a csatlakozók jutnak először az eszünkbe. 

Bár ezek az eszközök rendkívül hasznosak tudnak lenni, de az intelligens villanykapcsoló használata valójában sokkal költséghatékonyabb, és jobb hosszú távú megoldás lehet az igényeink kielégítésére, különösen, ha fényerőszabályzó funkcióval is el vannak látva.

Ráadásul manapság már sokkal könnyebben elérhetőek. Megtalálhatod őket az egyes lámpaboltok kínálatában, de a különböző webáruházakban is, például az OkosabbOtthon.hu intelligens termékei között. Itt olyan neves gyártók okoseszközei közül válogathatsz, mint például a Sonoff, a SmartWise vagy a Shelly

Ugyan ezek valamivel többe kerülnek, mint a hagyományos fali kapcsolók, és némi elektronikai tudást is igényelhet a telepítésük, de nyugodtan mondhatjuk, hogy megérik az árukat.

Miért lehetnek hasznosak az intelligens kapcsolók?

Jó néhány okot fel tudnánk sorolni, de végső soron a kényelem az, ami az intelligens otthoni technológiák használatát leginkább megindokolja. Persze, mi magunk is odaléphetünk a villanykapcsolóhoz, és le- vagy felnyomhatjuk. 

De mi a helyzet, akkor, ha távol vagyunk az otthonunktól, vagy netalántán pont kényelmesen elhelyezkedtünk a kanapén, és le szeretnénk kapcsolni a villanyt anélkül, hogy fel kellene állnunk? Többek között ilyen helyzetekben jön jól egy okos villanykapcsoló.

Ráadásul a villanykapcsoló távolról, egy appon keresztül történő be- és kikapcsolása, illetve az automatikus időzítő beállítása nagyobb biztonságot teremthet, és elriaszthatja a betörőket, amíg mi távol vagyunk.

Mire kell figyelni a kiválasztásuk során?

A legtöbb intelligens villanykapcsoló kompatibilis Alexával, a Google Asszisztenssel vagy Sirivel, lehetővé téve az okosotthonnal való további integrációt, és a hangutasítással történő villanykapcsolást, amit eddig csak egy futurisztikus film jelenetei között láthattunk. De mindenképpen győződjünk meg a vásárlás előtt arról, hogy az általunk választott kapcsoló esetében is így van-e.

Emellett még az is fontos, hogy az intelligens villanykapcsoló kompatibilis legyen a házban fellelhető egyéb okoseszközökkel, és az otthonunkban telepített lámpákkal – különösen, ha LED lámpákról van szó. 

Végső tanácsok

Most, hogy nagyjából megismerkedtünk az intelligens kapcsolókkal, remélhetőleg már könnyebben megy majd a kiválasztásuk. 

Végső tanácsként még annyit szeretnénk megemlíteni, hogy az általunk választott intelligens villanykapcsoló telepítése során csekkoljuk le azt is, hogy van-e Wi-Fi-lefedettség, vagy másik vezeték nélküli hub hatótávolságon belül van-e, hiszen csak így tud majd az eszköz megfelelően működni. 

Egyes okoskapcsolók pedig Bluetooth-on keresztül működnek, ezért a telefonnak a közelben kell lennie, hogy használni tudjuk őket.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company Media Group hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.