Kigyulladt egy BMW az M0-ás autóút 6-os kilométerénél, Törökbálint közelében. A tűzoltók kiérkezésekor az autó utastere már lángokban állt.

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint egy égő autóhoz riasztották őket. Amikor megérkeztek a fekete luxusautó motorteréből ömlött a füst és az utastere is égett. A tüzet a törökbálinti hivatásos tűzoltók oltották el, majd visszahűtötték a felhevült fém alkatrészeket.

A baleset az M0-ás egyik pihenőjében történt. Arról nem kaptunk információt, hogy menet közben a sofőr érzékelte-e, hogy baj lehet és ezért állt meg, majd végül kigyulladt az autó, vagy azt autóval minden gond nélkül leparkolt és ezt követően, váratlanul gyulladt ki.

Egy évvel ezelőtt Budapest mellett a Premier Outlet parkolójában kigyulladt szintén egy BMW. Akkor úgynevezett spontán gyulladás történt. Egyes 2011. augusztus és 2017. augusztus közt gyártott dízelmotoros BMW-k spontán kiégése ugyanis előfordulhat. Világszerte 1,6 millió autó lehet érintett, Magyarországon biztosan több, mint hatezer, és az is biztos, hogy az autók gazdái néha túl későn tudják meg, hogy szervizbe kéne vinni az autót.

Főként F10-es szériához tartozó 520d és 530d típusú BMW-ket érinti a spontán kiégés. A szakértők azt javasolják, hogy ellenőriztessék egy márkaszervizben, hogy az autójuk is érintett-e a gyár visszahívási kampányában. Ha igen, ki kell cserélni az EGR-hűtőt.

2019 áprilisban a BMW Group is reagált a tűzesetekre. Ezt írták a Totalcarnak: “A BMW Group ahogy megbizonyosodott az első tűzesetek potenciális kiváltó okáról, alapos műszaki vizsgálat után – műszaki akciót hirdetett. Magyarországon az elmúlt időszakban már több mint 2000 járművet ellenőriztek a hivatalos márkaszervizek, mely átvizsgálás most is folyamatosan zajlik. A minőségellenőrzési és javítási folyamatok során egyre pontosabb információk birtokába jut a gyár, és ezeknek megfelelően alakítja a műszaki akciók paramétereit és hatályát. Mindazonáltal a BMW Group igyekszik mindent elkövetni az ügyfelek biztonsága érdekében.”

Fotó: Égő autó az M0-ásnál – Forrás: Katasztrófavédelem