Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 408-ra nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt két idős, alapbetegségekkel küzdő beteg.

A magyarországi halálos áldozatok száma már 13-ra emelkedett, az egyetlen nap alatt azonosított 65 újabb fertőződés mellett ugyanakkor 16 embert kiengedtek a karanténból.

Eddig összesen 12 ezer 148 koronavírus-tesztet végeztek Magyarországon. Az ország jelenleg a globális járvány második szakaszában – a csoportos megbetegedések szakaszában – jár, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés. Ez azt jelenti, hogy Magyarországon is már bárhol, bármelyik településen jelen lehet a vírus, a beazonosított fertőzöttekhez képest jóval több lehet a vírust hordozók száma, és bárki lehet fertőzött, bárki fertőzhet, mondta el Müller Cecília tisztifőorvos.

A KSH Koronavírus dosszié címen új felületet hozott létre honlapján, amelyben a Covid-19 megbetegedésekhez, illetve a járvány gazdasági és társadalmi hatásaihoz kapcsolódó adatösszeállításait, elemzéseit közli.

A statisztikai hivatal adatai szerint a bölcsődék és az óvodák időszakos bezárása 38,6 ezer bölcsődést és 330,5 ezer óvodást, valamint a szüleiket érintette. A nappali közoktatásban 1,1 millió gyermek és fiatal tanul, akik az iskolapad helyett otthonról, digitális távoktatás keretében sajátítják el a tananyagot, csakúgy mint a felsőoktatásban tanuló 285,1 ezer hallgató.

Az elemzés kiemeli, hogy különösen veszélyeztetettek az idősebb, 65 éves vagy annál idősebb korosztályba tartozók, akik a lakosság 19,3 százalékát képviselik. Kiemelt figyelmet kell ezért fordítani az ország elöregedő déli, délnyugati térségeire, valamint a főváros egyes kerületeire, ahol az idős népesség aránya meghaladja az országos átlagot.

Az 1,9 millió fő 65 éves és annál idősebb lakosság többsége családjával él együtt, és mintegy háromtizedük egyedülálló. Az egyedül élő idősek aránya főként az Alföld és Dél-Dunántúl egyes járásaiban, illetve a főváros kerületeinek többségében lényegesen meghaladja az országos átlagot.

Kiemelt kép: illusztráció/