Folyamatosan zajlik az oltás, már 1 747 519 fő a beoltottak száma, ebből 524 604 fő már a második oltását is megkapta. A járvány harmadik hullámának meredeken felszálló ágában vagyunk, a brit vírusmutáns nagyon gyorsan terjed, jelentősen nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma, ezért a korlátozások továbbra is érvényben vannak.

9637 új fertőzött

Kérjük, hogy tartsák be az óvintézkedéseket! 9637 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 603 347 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma, írják a koronavírus tájékoztató oldalon.

Meghalt 272 beteg

Elhunyt 272 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 19 224 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 387 570 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 196 553 főre emelkedett. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Rengetegen vannak lélegeztetőgépen

11 760 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1467-en vannak lélegeztetőgépen. Az oltási program rendben, ütemezetten zajlik, Magyarország a második az uniós oltási ranglistán. A magyar lakosság átoltottsága elérte a 17,4%-ot szemben a 9,6%-os uniós átlaggal. 

Ennyien kaptak eddig oltást

A veszélyeztetettségük miatt továbbra is a regisztrált idősek oltása van elől a sorban.  Az eddig regisztrált 65 év felettiek 69%-a már megkapta az oltást, a többiek is hamarosan sorra kerülnek. A kórházi oltópontokon Pfizerrel, a háziorvosoknál Sinopharmmal, AstraZenecával, és Modernával folytatódik az oltás. A kormány szerdai ülésének döntéseiről a mai Kormányinfón adunk tájékoztatást.

Tombol a harmadik hullám

A koronavírus-járvány harmadik hulláma Európa-szerte erősebbnek bizonyul az eddigieknél. A drasztikusan emelkedő betegszám miatt a kormány március 22-től újabb egy hétre meghosszabbította a védelmi intézkedéseket. 

Szigorúan ellenőriz a rendőrség

A rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, bezárja. A katonák az ország több városában támogatják a rendőrök munkáját és a kórházban tehermentesítik az egészségügyi dolgozókat.

Az újraindítás kérdése

Az újraindítást akkor tudjuk megkezdeni, ha 2,5 millió ember be lesz oltva – nyilatkozta Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádióban.  Az újraindításról szóló nemzeti konzultáció lezárult,  a válaszadók 88 százaléka szerint a járványügyi korlátozásokat fokozatosan, lépésről lépésre kell feloldani, és csak 12 százalék mondta azt, hogy egy lépésben, a járvány végén.

A vakcina jelenti a kiutat
 

A járványból egyedül a védőoltás jelenti a kivezető utat. A harmadik hullám kezdete óta újabb egymillióval nőtt a regisztráltak száma, de még így is sokan vannak, akik nem jelentkeztek. Az időseket különösen kérjük, hogy aki még nem tette meg, az regisztráljon a védőoltásra a www.vakcinainfo.gov.hu  
honlapon! A védőoltás életet ment. 

Terjed a brit mutáns


Felhívjuk a figyelmet, hogy a járvány rendkívül intenzíven terjed, a brit vírusmutáns több embert képes fertőzni, ezért az általános higiéniai szabályok betartása továbbra is elengedhetetlen, írják.

Zárt terek kerülése

A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet! Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be! Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát!

Zacher Gábor szerint is nagy a baj

A hatvani kórházban dolgozó ismert toxikológus drámainak nevezte azokat a alkalmakat, amikor olyan kórterembe lép vizitelni, ahol az ott fekvők mindegyike akár a gyereke is lehetne. Szerinte az egészségügy nemhogy a „végét járja”, de már túl is van azon ezen a határon.

Végét járja az egészségügy

„Tényleg nagyon nagy gáz van” – mondta Zacher Gábor mentőorvos, toxikológus az egészségügyi ellátás pillanatnyi helyzetéről a Klubrádióban. Zacher szerint nagyon sok a beteg, és az egészségügy nemhogy a „végét járja”, de már túl is van azon ezen a határon, írja meg a BudapestKörnyéke.hu.

Hét vakcina

Azt is megjegyezte – utalva a kínai-kanadai CanSino, valamint az AstraZeneca-licensz alapján Indiában gyártott CoviShield vakcinákra – hogy hamarosan már nem öt, hanem hét oltóanyag áll majd rendelkezésre.

Halálhírt kell közölni

„Hozzátartozókkal közölni halálhírt, telefonálni nekik, hogy jöjjenek be, búcsúzzanak el beteg családtagjuktól, mert nincs esély megmenteni őt, ezek a legrosszabb dolgok” – mondta.

Tömegbaleset minden nap

Ez persze mindennapos az egészségügyben, de ilyen sok haláleset mellett úgy érzik magukat, mintha minden egyes nap több tömegbaleset történne az országban. “Megszokni nem lehet, belefásulni pedig nem szabad”. Hozzátette, most az egészségügyi dolgozók kitartására van szükség.

Húsvétkor mindenki maradjon otthon

Végül Zacher nyomatékosan kért mindenkit, hogy a húsvétot a legszűkebb családi körben ünnepeljék. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: MTI/Árvai Károly