1238 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 306 368 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Meghalt 180 beteg

Elhunyt 180 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 8 462 főre emelkedett.

522-en vannak lélegeztetőgépen

A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 108 676 fő, az aktív fertőzöttek száma 189 230 fő. Az aktív fertőzöttek 18%-a, az elhunytak 20%-a, a gyógyultak 21%-a budapesti. 7 124 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 522-en vannak lélegeztetőgépen.

Engedélyezte a Pfizer/Biontech koronavírus elleni vakcináját az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság hétfő este engedélyezte a Pfizer és a BioNTech vállalatok által az új típusú koronavírus ellen közösen kifejlesztett oltóanyag forgalomba hozatalát; ez a SARS-Cov-2 koronavírus által okozott betegség (Covid-19) elleni első vakcina, amelynek megkezdődhet a tömeges alkalmazása az Európai Unióban.

Ursula von der Leyen jelentette be

A döntést Ursula von der Leyen, a bizottság elnöke jelentette be. Sajtónyilatkozatában elmondta, hogy az oltóanyag a forgalomba hozatali jóváhagyás által mind a 27 uniós tagországban egyszerre és ugyanazon az áron lesz elérhető.

Az első oltóanyag

Az első oltóanyag-ellátmány december 26-án érkezik a németországi gyógyszergyárból Belgiumba, így a tömeges beoltások minden tagállamban elkezdődhetnek az azt követő napokon, 27-én, 28-án és 29-én.

Magyarországon a legmagasabb a koronavírusban elhunytak aránya

A világ koronavírus-fertőzöttségi adatait folyamatosan frissítő baltimore-i Johns Hopkins Egyetem adatai alapján úgy fest, hogy jelenleg az egész világon Magyarországon halnak meg a legtöbben koronavírus-fertőzöttként lakosságarányosan, egymillió főre vetítve – írja a hvg.hu.

Szomorú számok

A portál szerint az Our World in Data térképén is látható, hogy Magyarországon és környékén sötét színek uralkodnak, márpedig a térkép szerint minél sötétebb egy rész, annál többen halnak meg egymillió főre vetítve.

Elsők is voltunk, sajnos

A december 20-i adat alapján – amikor 185 új koronavírussal összefüggő halálesetet regisztráltak Magyarországon – 19,15-ös értékkel Magyarország volt a világelső, de a szomszédos országokban is rossz a helyzet: Horvátországban 18,71 volt ez az adat, Ausztriában 15,77, Szlovákiában pedig 8,24.

Müller Cecília szerint ezért fest rosszul a statisztika

A hvg.hu ugyanakkor kitér arra is, hogy Müller Cecília országos tiszti főorvos december elején a honvédelmi bizottságban tartott meghallgatásán azzal indokolta a koronavírus rosszul festő statisztikáit Magyarországon, hogy a magyar rendszer eltér a sok más országban alkalmazottól: Vagyis tulajdonképpen mindenkit a járvány áldozataként tartanak számon, aki koronavírusos volt a halál időpontjában.


Már 39 egészségügyi dolgozó halt meg koronavírus-fertőzés miatt

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) a honlapján tette közzé azoknak az egészségügyi dolgozóknak a listáját, akik értesüléseik szerint, koronavírus-fertőzöttként vesztették életüket. A felsorolásban hétfőn délelőtt 39 név szerepelt – írja a Telex.

A MOK is megszólalt

A MOK eddig tíz háziorvosról, nyolc mentődolgozóról, egy mohácsi és egy hatvani radiológus főorvosról, több ápolóról tud szerte az országból, de sebész, pécsi kutatóorvos és nőgyógyász is szerepel az egészségügyi áldozatok listáján.

Kiemelt kép: Illusztráció, MTI/Balogh Zoltán