3806 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 185 687 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

106-an haltak meg

Elhunyt 106 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 4 114 főre emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 137 553 fő. Az aktív fertőzöttek 22%-a, az elhunytak 25%-a, a gyógyultak 26%-a budapesti. 7718 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 656-an vannak lélegeztetőgépen.  

Holnap frissítik a gyógyultak számát

A koronavirus.gov.hu oldala a gyógyultak számát részben hiányzó adatszolgáltatás miatt holnap frissíti, a legutóbbi adatszolgáltatás szerint 44 020 fő.

Egyre többen igényelnek kórházi ellátást

Egész Európában, a szomszédos országokban és Magyarországon is tovább nő a fertőzöttek száma, egyre többen igényelnek kórházi ellátást. A járványt megállítani nem lehet, a cél a járvány lassítása és a kórházak teljesítőképességének védelme. Ezt szolgálják a veszélyhelyzettel kihirdetett újabb védelmi intézkedések. 

Visszatért az idősek vásárlási idősávja

A javaslat után nem sokkal Orbán Viktor a Facebookra feltöltött videójában közölte, hogy az előtte lévő, már alírt kormányrendelet, az ami ma az Idősek Tanácsának ülése után adtak ki. “Az a célt szolgálja, hogy az idősek, hétfőtől péntekig 9-11 óra között védett sávban vásárolthatnak” Ez azt jelenti, hogy ebben az időszakban csak ők tartózkodhatnak a boltokban. Hétvégén pedig 8 és 10 óra között érvényes ugynaez. “A pontosság kedvéért: az idősek bármikor vásárolhatnak, de van egy védett idsáv, 9-11 órak között. Amikor csak ők tartózkodhatnak a boltokban” – mondta a felvételen a miniszterelnök.

A védett idősávon kívül

Fontos azonban azt kiemelni, hogy az élelmiszerüzleteket, drogériákat és gyógyszertárakat a 65. életévét betöltött személy a védett idősávokon kívül is szabadon látogathatja.

Ezért van szükség a vásárlási idősávra

Ábrahám Katalin, az Országos Nyugdíjas Polgári Egyesület 11. kerületi szervezetének elnöke azt hangsúlyozta: a vásárlási idősáv bevezetésére azért van szükség, mert az idősek egy része megnyugtatónak találja, ha külön idősávban, biztonságosan tud vásárolni. Emellett azonban az is fontos, hogy az érintettek ezen az idősávon kívül is elmehessenek vásárolni, mivel sokan nyugdíjasként is dolgoznak – magyarázta.

Kiss Róbert is beszélt a vásárlási idősávról

A tegnapi operatív törzsön Kiss Róbert alezredes elmondta: hétköznaponként reggel 9 és 11, hétvégente reggel 8 és 10 óra között csak a 65 éven felüliek léphetnek be az élelmiszerüzletekbe, az illatszert, drogériai terméket, háztartási tisztítószert, vegyi árut és higiéniai papírterméket árusító üzletekbe, valamint a gyógyszert, gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletekbe, gyógyszertárakba. Hozzátette: az idősek a védett idősávon kívül is szabadon vásárolhatnak.

A települések 91 százaléka érintett

Már a magyarországi települések 91 százalékában van igazolt fertőzött – ezt az országos tisztifőorvos közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi, online sajtótájékoztatóján.

Sok a budapesti beteg

Az aktív fertőzöttek 22%-a, az elhunytak 25%-a, a gyógyultak 26%-a budapesti. 7718 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 656-an vannak lélegeztetőgépen.  

Budapest és Nógrád az élen

A legtöbben Budapesten haltak meg koronavírus-fertőzéssel, népességarányosan viszont Nógrád megyében szedte a legtöbb áldozatát a járvány. A hivatalos kormányzati portál eddig nem ismert, megyei bontású adatokat tett közzé.

Térképen a koronavírusban meghaltak száma

Budapesten és az agglomerációban több a haláleset

Az eddig elhunytak számát megyei bontásban közölte a kormányzati portál, így lehetőség nyílik az áldozatok földrajzi eloszlásának áttekintésére. Nem meglepő módon a koronavírus-fertőzéssel elhunytak száma erős összefüggést mutat a népesség számával, így Budapesten és Pest megyében jóval több halálesetet jegyzett fel a járványügyi statisztika, mint más megyékben – írja a Porfolió.hu.

Népességarányosan nem Budapest a legrosszabb

Kissé változik a kép, ha a népességarányos halálozásokat nézzük. A főváros ebben is magas számokat hoz, de Nógrád megye még magasabbat: 100 ezer főre 66 koronavírus-betegségben elhunyt jut.

Kiemelt kép: Illusztráció, MTI/Árvai Károly