A fehérjeporok a vitaminok mellett napjaink legtöbbek által fogyasztott étrend-kiegészítői, amelyek ma már nemcsak a sportolók és a testépítők, de a fogyókúrázók körében is népszerűek. 

A szervezet építőköveinek tartott fehérjékre mindenkinek szüksége van egészsége fenntartása érdekében, de azoknak kiemelten és megnövelt mennyiségben, akik a sportteljesítményük fokozását, izomtömegük növelését vagy a fogyást tűzik ki célul. Ha ezek valamelyikét tervezed, és a BodySelect Premium Supplements proteinporait szeretnéd segítségül hívni, de nem tudod melyiket válaszd, és mennyit fogyassz belőlük, ez a cikk neked szól!

MIért kellenek a szervezetünknek a fehérjék?

A fehérje a 3 fontos makrotápanyag egyike, amelyre az emberi szervezetnek nagy mennyiségben van szüksége, ugyanis ezek alkotják a szerveket, szöveteket, így az izomzat és a csontozat szempontjából is nélkülözhetetlenek. Ezenkívül számos biokémiai folyamatban részt vesznek, például az enzimek és a hormonok előállításában, de az immunrendszer egészséges működéséhez is elengedhetetlenek, energiával látják el a szervezetet.

Az állati és növényi eredetű proteinek aminosavakból épülnek fel, amelyek eltérő profilja adja az egyes fehérjék különböző jellegét. A teljes értékű állati fehérjék mindegyike tartalmazza valamennyit, köztük a szervezet által előállítani nem képes 9 esszenciális aminosavat is, míg a növényi típusúak nem. Aki vegán étrendet folytat, annak oda kell figyelnie a fehérjék megfelelő komplettálására. 

Természetes és mesterséges fehérjeforrások

Az emberi szervezet nem képes a fehérjék előállítására és raktározására, ezért azokat a mindennapi táplálékainknak kell tartalmaznia. Fehérjében dús táplálkozást folytatni szerencsére nem nehéz, ugyanis rengeteg finom élelmiszer tartalmazza azokat, sőt, megnövekedett igény esetén étrend-kiegészítőkből történő pótlása is egyszerűen megoldható. 

Számos nagyszerű állati és növényi természetes fehérjeforrást ismerünk, a húsok, halak, a tojás, a tejtermékek rengeteg proteint tartalmaznak, de kitűnő forrásai a különféle hüvelyesek, továbbá a burgonya, a gabona és a megosztó szója is. A lehető legmagasabb biológiai érték és hasznosulás érdekében, érdemes a különböző forrásokat kombinálni, és lehetőleg vegyesen fogyasztani fehérjékben gazdag állati és növényi élelmiszereket.

A fehérjeporok szerepe

Fokozott fizikai aktivitás esetén megnő a szervezet energiaigénye, így több fehérjére van szüksége. Azonban amennyiben kizárólag természetes forrásokból pótoljuk, számítani kell arra, hogy elhízunk, ugyanis a fehérjedús élelmiszerek zsír- és szénhidráttartalma is magas. Éppen ezért jelenthetnek jó megoldást a magas fehérje-, de csökkentett zsír- és szénhidráttartalommal rendelkező fehérjeporok.

A legkeresettebbek a tejsavóból előállított tejsavófehérje koncentrátumok (WPC) és izolátumok (WPI), de ugyancsak nagyszerűek a tojásfehérjéből előállított porok is. A vegánoknak a különböző növényi fehérjeporok kínálnak jó és ízletes megoldást.

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő a bodyselect.com oldalt működtető cég. Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják olvasóink a Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek sokáig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak.