Öt napig feküdt eszméletlenül a kiskunhalasi kórházban az a koronavírussal fertőzött férfi, aki Tirolban dolgozik pincérként. Március közepén jött haza, utána derült ki, hogy elkapta a betegséget.

János húsz éve dolgozik főpincérként Tirolban. Az az étterem, ahol jelenleg dolgozik március 17-én zárt be. Ekkor egy közös autóban, két miskolci kollégájával együtt indult haza.

Másnap reggel ért Kecskemétre, a házunk előtt már várta a rendőrség és a tisztiorvosi szolgálat. Kérésükre kitette a piros cédulát az ajtóra. Este egyre rosszabbul lett. Akkor már tudta, hogy elkapta a koronavírus-fertőzést.

„Fájt a fejem, a kezem, az ízületeim. Hajnalban elhagyott minden erőm, levert a láz, képtelen voltam felállni a földről. Még a levegővétel is elviselhetetlen kínt jelentett” – mondta János a Blikknek. Hiába hívta a mentőket, a diszpécser azt ismételgette, vegyen be lázcsillapítót, konzultáljon a háziorvosával.

„Biztos voltam benne, hogy meghalok, ezért felhívtam a Lengyelországban élő barátnőmet, Alexandrát, telefonon lediktáltam neki a végrendeletemet. Sírva elbúcsúztam tőle, majd a szomszéd utcában lakó anyukámtól is. No, ő nem hagyta annyiban, riasztotta a rendőrséget, a tisztiorvost, végül elintézte, küldtek egy mentőt” – folytatta János.

A férfi eszméletlen állapotban került a kiskunhalasi kórház intenzív osztályára. Öt nap múlva tért magához. Bepelenkázva, kikötözve feküdt az ágyon, körülötte szkafanderbe öltözött orvosok, nővérek álltak, akik arról faggatták, hogy mire emlékszik az elmúlt 5 napból.

 „Az egyik orvos szerint hajszálon múlt az életem. Még 13 napot töltöttem az intenzíven, a nővérkék az ablakon kívülről figyelték minden rezdülésemet. Szkafanderbe bújva bejöttek, kicserélték az infúziót, nekik köszönhetem, hogy életben maradtam. A végén pedig megleptek a kedvenc csokimmal, egy tábla epres Milkával” – mesélte János.

János most otthon lábadozik. A betegsége előtt 85 kiló volt, most 68-at mutat a mérleg. Eltűnt a sörhasa, ezt nem bánja, azt viszont igen, hogy a régi ruhái lötyögnek rajta.

János azt tervezi, hogy nyarat Lengyelországban, barátnőjénél tölti. 66 éves édesanyjával nem találkozhat, jelenleg baráti gondoskodnak róla.

Kiemelt kép: illusztráció, Forrás: MTI