A 42. héten monitorozott települések szennyvízmintáiból kimutatható SARS-CoV-2 vírus örökítőanyag mennyisségének terjedési üteme stagnált a fővárosban, és országszerte több településen az előző héten tapasztalt csökkenés megállt.

Az örökítőanyag kimutatása

A Nemzeti Népegészségügyi Központ május óta végez szennyvízvizsgálatokat az új koronavírus örökítőanyagának kimutatására. A szennyvíz vizsgálata – amellett, hogy egyfajta összetett közösségi mintaként szolgál – azért is jó eszköz, mert a tünetmentes vagy gyenge tünetes fertőzöttek is üríthetik a vírus örökítőanyagot, akik a hagyományos szűrővizsgálatok során nem kerülnének a járványügy látókörébe.

ITT VAN A LIKENEWS ÖSSZES KORONAVÍRUS HÍRE!

Emelkedés

Az eddigi tapasztalatok alapján a szennyvízmintákból kimutatható koronavírus örökítőanyagának koncentrációjának emelkedését 5 nappal követi az új esetek számának növekedése. A vizsgálat pontosságának köszönhetően előkészítés alatt áll egy európai monitoring program, amellyel hatékonyan képes előre jelezni egy-egy nagyobb esetszámemelkedést lehetőséget adva a felkészülésre az egyészségügyi ellátó intézmények számára.

Stagnál a fővárosban

A 42. HÉTEN MONITOROZOTT TELEPÜLÉSEK SZENNYVÍZMINTÁIBÓL KIMUTATHATÓ SARS-COV-2 VÍRUS ÖRÖKÍTŐANYAG MENNYISSÉGÉNEK TERJEDÉSI ÜTEME STAGNÁLT A FŐVÁROSBAN, ÉS ORSZÁGSZERTE TÖBB TELEPÜLÉSEN AZ ELŐZŐ HÉTEN TAPASZTALT CSÖKKENÉS MEGÁLLT.

A teljes cikk a portfolio.hu oldalán olvasható el, idekattintva.

Drámai számok

Mint megírtuk 1423 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 50 180 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 48 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1259 főre emelkedett, 14 905-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 34 016 fő.

EZT OLVASTAD MÁR? Most jött: meghalt a nyíregyházi covid-kórház főigazgatója

Több mint 200-an vannak lélegeztetőgépen

Az aktív fertőzöttek 30%-a, az elhunytak 39%-a, a gyógyultak 30%-a budapesti. 2023 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 201-en vannak lélegeztetőgépen.

Második hullám

A járvány második hulláma zajlik Magyarországon. A kormány célja, hogy az ország működőképességét megtartsuk, és ne hagyjuk, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat. Ehhez azonban az általános óvintézkedések betartására van szükség.

Az egész EU-ban terjed a vírus

Egész Európában dinamikusan terjed a vírus, ezért a határellenőrzés és a beutazási korlátozás továbbra is érvényben van. Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos keddi tájékoztatóján arra kérte az embereket, hogy kerüljék a tömegrendezvényeket.

Kiemelt kép: Illusztráció