Újabb donoroktól vettek vérplazmát, amely súlyos állapotú koronavírus-betegek gyógyítására alkalmas. A módszer lényege, hogy a koronavírus-fertőzésből gyógyultak vérplazmája ellenanyagot tartalmaz, amely a súlyos betegeknek beadva jelentősen segítheti a gyógyulást.

Első lépésben vizsgálni kell, hogy a donor vérplazmája tartalmaz-e gyógyításra alkalmas ellenanyagot, mert az eddigi tapasztalatok szerint ez körülbelül a gyógyultak tizedénél figyelhető meg.

Amennyiben a vérplazma alkalmas a gyógyításra, akkor második lépésben leveszik a vérplazmát.

Szerda délelőttig 262-en ajánlották fel vérplazmájukat, de a szakemberek várják további donorok jelentkezését. Miután csak minden tizedik gyógyult alkalmas donornak és egy donor egy súlyos állapotú koronavírus-betegnek tud segíteni, akár ezres nagyságrendben is szükség lehet rájuk.

Gyógyult koronavírus-betegek az [email protected] e-mail címen vagy a 06-70-363-87-68-as telefonszámon jelentkezhetnek donornak. Vérplazmát a Semmelweis Egyetemen és a székesfehérvári Szent György kórházban lehet adni, a donorok szállításáról gondoskodnak, maga a vérplazmavétel pedig jóval kisebb megterhelést jelent, mint a véradás.

Kiemelt kép: illusztráció – Fotó: MTI