Fellélegezhet Budapest is péntek éjféltől, kinyithatnak a szállodák és az éttermek belső terei és látogathatók lesznek bizonyos sportrendezvények is, de a távolságtartás és a zárt terekben a maszkviselés továbbra is marad. Az ingyenes közterületi parkolás július 1-ig tart.

Teljesen újraindul az élet péntek éjféltől Budapesten is, a Ripost értesülései szerint olyan lesz az élet, mint most, tíz napja vidéken. Megnyílhatnak a budapesti éttermek belső részei is, vagyis nemcsak a teraszokon, kerthelyiségekben ülhetnek le és fogyaszthatnak a vendégek.

Kinyithatnak és fogadhatnak vendéget a szálláshelyek is. A távolságtartás szabályait azonban be kell tartani, továbbra is maszkot kell viselni a tömegközlekedési járműveken és az üzletekben, és egyelőre a 65 éveseknek biztosított vásárlási idősáv is megmarad.

Ahogy a LikeNews.hu korábban írt róla, szombaton nyitnak a budapesti strandok is, bár lesznek ott is szigorítások. Új szabály, hogy papucs nélkül senki nem mehet be a strandokra. A sorban állóknak másfél méteres távolságot kell tartaniuk egymástól, ezt a tervek szerint felfestett piktogramok is segítik majd. Betegen nem lehet a strandfürdőket látogatni, de lázmérés a bejáratnál nem lesz.

A veszélyhelyzet megszűnésével a járvány elleni védekezés nem szűnt meg – jelentette ki kedden Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára. Az operatív törzs fennmarad és irányítja a járvány esetleges második hullámára való felkészülést, az egészségbiztosítási és családtámogatási ellátások meghosszabbítása július elsejéig tart. Az ingyenes közterületi parkolás és a veszélyhelyzet idején meghozott adókedvezmények határideje szintén július elseje.

A hiteltörlesztési moratórium december 31-éig hatályban marad, a kórházparancsnoki rendszert megtartják. Az állami foglalkoztatottak – rendőrök, katonák és kormánytisztviselők – külföldi utazási tilalma a törvény hatályba lépésével megszűnik, az érintéssel történő bankkártyás fizetés limitjének 15 ezer forintra emelése megmarad – sorolta.

Az államtitkár szerint azt remélik, hogy úgy tudunk a járvány esetleges további szakaszaiban védekezni, hogy nem lesz szükség újabb különleges jogrendi állapot kihirdetésére. 

Kiemelt kép: Kijárási korlátozás Budapesten – Forrás: MTI