A Budaörsi Egészségügyi Központban 22 szürkehályoggal operált betegből 12-őt újra kellett műteni, mert valami nagyon nem stimmelt büdaörsi műtéttel.

„Reggel felébredtem, aztán elordítottam magam, hogy nem látok” – ezt mondta a Blikknek az az asszony, aki szürkehályog-műtéten esett át még december közepén a budaörsi szakrendelőben.

Műtéti szövődmény miatt tizenkét beteg került kórházba a budaörsi szakrendelő egynapos sebészetén elvégzett szürkehályog-műtéteket követően – közölte a Budaörsi Egészségügyi Központ, egyúttal elnézést kértek a páciensektől.

A 67 éves Metszőssy Ágnes is az érintettek közé tartozik, a lapnak azt mondta: a történtek beárnyékolták az ünnepi időszakot, még karácsony napján is kórházba kellett mennie.

„A jobb szememmel műtöttek december 12-én, csütörtökön. A beavatkozás után tökéletesen láttam, egészen vasárnapig. Reggel felébredtem, aztán elordítottam magam, hogy nem látok. Nagyon megijedtem” – mesélte az asszony, akinek este becsipásodott a szeme, majd fájdalommal kelt fel.

Telefonon akkor már megkerestek, mint kiderült: több betegtársam addigra már túl volt az újabb operáción. Bementünk a kórházba, ahol én három napig feküdtem. Ágnes hozzátette: a látása azóta sem az igazi. Ha kinézek az ablakon, olyan, mintha mindent köd borítana. Én azonban még szerencsés vagyok, vannak betegtársaim, akik rosszabbul jártak.

A budaörsi központ közleménye szerint a műtőben és a betegekről vett minták alapján a szövődmények valószínűsített oka, hogy a műtétek során nem tartották be maradéktalanul a személyi higiénés előírásokat, különösen a kézhigiénés protokollt. Az egyéni felelősség kérdését a laboratóriumi vizsgálatok tisztázhatják.

Vaksághoz vezethet a szürkehályog

A szürke hályog elsősorban 65 év felettieket érintő szembetegség, amit ha nem kezelnek, akár vaksághoz is vezethet – írja a Webbeteg. A betegség fő jellemzője a szemlencsén kialakuló szürkés réteg miatti homályos látás. A páciensek ilyenkor úgy érzik, mintha egy fehér vízfátyolon néznének keresztül.

Kiemelt kép: illusztráció