Postán rendelte a kézigránátot az az ikerpár, akik miatt robbanás történt szombaton éjszaka az egyik váci panelban. A gránátot árusító férfit pedig a TEK-esek vitték kihallgatásra.

Két váci fiatalembert és egy kókai gránátgyűjtőt gyanúsított meg a rendőrség a váci panelrobbanás ügyében. A harmadik emeleti lakás tulajdonosai a tűzhelyen hevítettek egy gránátot, amely felrobbant. A két férfi könnyebben megsérült, ideiglenesen 108 embernek kellett elhagynia az otthonát. A BudaPestkörnyeke.hu ebben a cikkében írt részletesen az esetről.

Postán küldte a gránátot

A negyven év körüli Kókán élő V. János a faiparban dolgozik, de már több mint egy évtizede gyűjti szenvedélyesen a II. világháborús gránátokat.

Gyakran keresgél engedéllyel fémdetektorral, de rendszeresen vásárol az interneten is másoktól. A Bors úgy tudja, V. Jánostól az évek során nagyjából 20–30 darab gránátot vehettek váci megrendelői, az eladó szerint hatástalanítva. A megrendelők folyton váltogatták az e-mail-címüket. A lap azt írja,  V. János mindig postán küldi ki a csomagokat, gondosan ügyelve, hogy a csomag tartalma ne haladja meg a súlyhatárt.

A férfi gyűjteményét több mint 200 gránát alkotja, fegyverekkel vagy más eszközökkel nem foglalkozik. A hatóságok többször is ellenőrizték őt korábban, és az eszközöket hatástalannak találták.

Testvérpár rendelte a gránátot

A váci detonáció helyszínén még jól látszanak a robbanás nyomai. A harminchoz kö­zeli B. Ádám és B. Dávid ikertestvérek, kisgyerekkoruk óta az anyjukkal élnek. A nő külföldön dolgozik, a gyerekeit az incidens óta nem látták a szomszédok. Mint mondták, jobban teszik, ha nem is kerülnek a szemük elé.

„Már feküdtem az ágyban, ami a robbanás hatására jócskán megemelkedett, a tévé pedig leesett a szekrényről. Mi nem tudtunk az ikrek „szenvedélyéről”, csak akkor fogtunk gyanút, amikor a tűzszerészek már a harmadik napja dolgoztak itt” – mondta az egyik lakó.

„Egy anya feladata soha nem ér véget, a gyerekeim már felnőttek, de még mindig aggódom értük! Egy anya szíve örökké félti a gyermekeit, mert ők jelentik az élete értelmét” – ezt osztotta meg a Facebookon tegnap reggel az ikrek édesanyja. Hozzátette: pontosan ezek az érzések vannak most benne is.

Kiemelt kép: helyszíni felvétel – Forrás: MTI