Valóságos katasztrófát okozott két kamasz, amikor két évvel ezelőtt gyújtogatni támadt kedvük egy kollégiumnál Budapesten a Ráday utcában, most vádat emeltek ellenük. Egy négy gyermekes édesapa meghalt, 140 embert kiköltöztettek, az épületet pedig le kellett bontani. Az oltásról készült videót a cikkünk alján lehet megnézni.

Hárman voltak

Az eset még 2019. január 23-án történt. A vádirat szerint három fiatalkorú vett részt a gyújtogatásban. Kitalálták, hogy felgyújtanak valamit, ehhez acetont is vásároltak – írja a Blikk.

Egy matracot gyújtottak meg

A fiatalkorúak meglátták, a Ráday utcai kollégium egyik használaton kívüli bejáratát, hogy annak egy matrac van nekitámasztva. Ezt gyújtották meg.

Gyorsan terjedt a tűz, meghalt egy édesapa

A tűz előbb felhevítette a bejárat ajtaját, majd a túloldalon lévő bútorokat. A lángok szétterjedtek az épületben. Az egyik kollégiumi szobában lévő férfi menekülés közben a forró levegő belélegzése miatt összeesett és meghalt. Az áldozat egy négygyermekes apa volt.

Elbontották a kollégiumot

A kollégiumból, és a mellette lévő társasházból 140 embernek kellett kimenekülnie. A kár akkora volt, hogy a kollégiumot le kellett bontani.

Elfogták őket

A három fiatalt még 2019. január 31-én fogták el a Budapesti Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Főosztályának nyomozói. A Fővárosi Főügyészség halált előidéző közveszély okozása bűntette miatt nyújtott be vádiratot a három fiúval szemben a Fővárosi Törvényszékre. A fiúk elfogásáról készült videót a cikkünk alján nézheted meg.

Börtön várhat rájuk

Az ügyészség azt is indítványozta, hogy bíróság a gyújtogatókat fiatalkorúak börtönében végrehajtandó szabadságvesztésre ítélje – írja a Kékvillogó.

10 és 15 évet is kaphatnak

A bűncselekmény idején tizenhatodik életévét be nem töltött fiatalkorúra kiszabható szabadságvesztés leghosszabb tartamaéletfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethető bűncselekmény elkövetése esetén tíz év, a tizenhatodik életévét betöltött fiatalkorúra kiszabható szabadságvesztés leghosszabb tartama tizenöt év.

Itt az oltásról készült videó

Itt a gyújtogatók letartóztatásáról készült videó

Kiemelt kép: részlet a tűzoltóság videójából