A kedden megjelent Magyar Közlöny tartalmazza azt a törvénymódosítást, ami alapján mától nincs egyedi közigazgatási hatósági eljárás az országba történő belépéskor: a határellenőrzést végző rendőri automatikusan karanténba küldi a belépőket.

A rendőrtől kapott matricát fel kell ragasztani

A karanténba küldött belépőnek el kell árulnia a rendőrnek a karanténlakás címét, és közvetlenül oda kell utaznia – az utat legfeljebb egészségügyi, műszaki, vagy – tömegközlekedési eszközzel történő utazás esetén – menetrendi okból szakíthatja meg. Ha hazaért, a rendőrtől kapott matricát fel kell ragasztania ajtajára, írja az Mfor. 

FRISS!

Müller Cecília: Semmilyen kapacitási határ nincs

Kötelező a karanténszoftver

A lap szerint újdonság még, hogy kötelező lesz használni a karanténszoftvert, azaz telepíteni azt az alkalmazást, amivel a rendőrség nyomon követheti, hogy elhagyta-e a kijelölt lakást a karanténkötelezett.

Ellenőrizhetik, hogy otthon vagyunk-e

Az alkalmazás segítségével ellenőrizhetik úgy is, hogy otthon vagyunk-e, hogy egy szelfit készítünk, amelyet egy arcfelismerő szoftver elemez – ezzel kiszűrhető, hogy nem csak a telefont hagyta-e a lakásban az illető.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Sokkoló információk: a tudósok szerint ilyen hatással lehet az agyra a koronavírus

Ekkor kell telepíteni

A szoftvert csak akkor kell telepíteni, ha rendelkezünk erre alkalmas eszközzel – azt nem írja a jogszabály, erről hogyan győződik meg a hatóság.

Változi a büntetési tétel

Változik a büntetési tétele a karanténszabályok megszegésének: 5000-től 150 ezer forintig terjedhet a bírság, amelyet egy nap többször is kiszabhatnak.

Maximum 600 ezer forint

Egy nap alatt maximum 600 ezer forintos bírságot lehet majd beszedni, 15 napon belül kell befizetni a rendőrség honlapján közzétett számlaszámra. A törvény azonban azt is azt írja, hogy a karanténszabályok megsértése nem minősül bűncselekménynek.

Kiemelt kép: Illusztráció