A részleges kijárási tilalom idején sem tudjuk elkerülni, hogy elmenjünk boltba. Ha nem is naponta, de hetente biztosan pótolni kell az élelmiszerkészletet. Itt a lista, hogyan vásároljunk, hogy a lehető legkisebbre csökkentsük a megfertőződés esélyét az élelmiszerboltban. A Ripost összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat.

A bevásárlókosár karja

A kosarak karjai, tolórészei olyan felületek, amiket jó néhányan végigtapogatnak egy nap. Még „békeidőben” is rengeteg vírus és baktérium megtelepszik rajtuk: egy 2002-es amerikai kutatás kimutatta, hogy a megvizsgált bevásárlókosarak 73 százaléka fertőzőképes: csak az E. coli baktérium megtalálható volt minden másodikon. A koronavírus is megtelepedhet rajtuk, ha fertőzött ember fogdosta össze. Megoldás lehet saját fertőtlenítővel érkezni a boltba és letörölni, mielőtt megfogjuk.

Hűtők fogantyúi

A kosaraknál egy fokkal még veszélyesebb pontok a tolóajtós fagyasztók, hűtők fogantyúi, mert ezeket nagyságrendekkel több ember érinti meg naponta. Túlzott óvatosságnak tűnhet, pedig hasznos lehet egy zsebkendővel, törlőkendővel megfogni ezeket, majd a kendőt nejlonzacskóba tenni és egyből kidobni a vásárlás után.

A pénztár

Először is, legyünk kedvesek a pénztárosokkal: ők azok, akik a járvány idején az első vonalban küzdenek, folyamatos fertőzésveszélyben. Aminek persze mi is ki vagyunk téve, ezért jó tartani a legalább egyméteres távolságot. Ha már készpénzzel fizetünk, tegyük a pénzt a pultra, nem megérintve az átvételi pontot. Még jobb a kártyás fizetés. Ha kénytelenek vagyunk PIN-kódot beütni, nem árt az ujjaink és a gombok közé tenni valamit, majd eldobni. De egyre terjed a világban a műanyag, eldobható pálcikák, fogpiszkálók használata is a nyilvános készülékek gombjainak nyomogatására.

Kemény felületű árucikkek

A vírusok könnyebben tapadnak meg a kemény műanyagon, fémen, mint az olyan puha felületeken, mint például a ruhánk, mert utóbbi jobban szellőzik. Ezért ha olyan árut veszünk, ami kemény dobozban van,  konzervek, dobozos ételek,  ajánlott hazaérve fertőtlenítővel egyből áttörölni ezeket.

Nyersen fogyasztott zöldségek, gyümölcsök

Almák, paradicsomok, paprikák és társaik: ezek olyan zöldségek, gyümölcsök, amiket nyersen is fogyasztunk és sok élelmiszerboltban, piacon szabadon ki vannak téve. Nem tudjuk, hányan fogdosták, köhögték össze őket. A koronavírus sütés-főzés közben elpusztul, de ha nyersen esszük meg ezeket a növényeket, előtte érdemes organikus, természetes gyümölcsmosó spray-el, koncentrátummal megmosni őket.

A többi bevásárló

A legnagyobb veszélyt egy olyan vásárló jelentheti, aki fertőzött, de nincs tudatában és lejár a boltba. A WHO 1,5–2 méteres távolságtartást ajánl, de ha sokan vannak a boltban, ezt nehéz betartani. Ebben az esetben próbáljunk legalább egy métert tartani végig a vásárlás során. Amikor egy ember lélegzik, beszél, legfeljebb 70-80 cm-es körben teríti maga körül az aeroszol részecskéket, – ebbe a körbe nem kellene belépnünk.

A saját kezünk

Nem lehet elégszer elmondani: ne érjünk az arcunkhoz! Lehet akármennyi vírus a különböző felületeken, ha nem visszük be a szervezetünkbe, akkor nem fertőződünk meg. Akármennyire is óvatosak vagyunk, a kezünkön lehet vírus, ezért ne dörzsöljük a szemünket, ne piszkáljuk az orrunkat, ne nyúljunk a szánkba, egyáltalán ne érjünk az arcunkhoz, amíg nem fertőtlenítettük a kezünket. Hazatérve alapvető a nagyon alapos kézmosás, de sokat segítünk a helyzetünkön, ha vásárlás közben is végzünk kézfertőtlenítést egy magunkkal vitt fertőtlenítővel.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Balogh Zoltán