Amikor vászonképet szeretnénk az otthonunkba, akkor nem igazán gondolkozunk el azon, hogyan készül ez az alkotás, sőt, nekünk csak a végeredmény számít. Pedig maga a fotó minősége is kihat arra, hogy milyen vászonkép készül majd belőle. 

Ennél azonban sokkal többről van szó. Méretek, felbontások, fények, ezek mindegyike nagy szerepet játszik a gyártás folyamatában. A következő cikkben tehát összefoglaljuk, mit érdemes tudni a témáról.

Mitől függ, mennyire éles a kép?

Ma már szinte bármilyen kép alapján készülhet vászonkép, mi határozzuk meg, hogy milyen témájú, stílusú darabokkal szeretnénk a lakásunkat falait ékesíteni. A vaszonkep.hu galériájában több ötlettel is találkozhatunk, amennyiben nem vagyunk biztosak abban, hogy mit szeretnénk igazán. 

Természetesen a gyártással és az eredménnyel kapcsolatban számos kérdés merülhet fel bennünk, az egyik ilyen a kép élességéhez köthető. A minőségi munka eredménye általában egy fénykép minőségű nyomat, s nem kell attól tartani, hogy a vászon textúrája bármilyen módon ront majd az élességen. Ha például nem túl nagy felirat szerepel a képen, még akkor is jól olvasható lesz majd minden egyes betű. 

Hogyan hozzák ki a nehéz helyzetekből is a legjobbat a gyártók?

A régi családi fotók tényleg kihívásnak számítanak a gyártók szemében, abból a szempontból, hogy ezek gyakran restaurálásra, javításra szorulnak. Ám ne feledjük, hogy ezek esetében inkább az eszmei értéken van a hangsúly. 

Tévhit, hogy csak a profi fényképekkel lehet valamit kezdeni. Az okostelefonokkal készített fotókat viszonylag könnyű feldolgozni. Az egyetlen dolog, amire figyelnünk kell, hogy a képek ne legyenek homályosak és sötétek. 

A szelfikamera szintén nagy “ellenség”, mivel ezek általában kisebb felbontású képeket tudnak készíteni. 

A legnagyobb nehézséget azonban maga a kép felbontása, illetve annak nem megfelelő arányai jelenti. Mekkora az ideális felbontás? Ez a legjobb és legfontosabb kérdés. Az alapszabály, hogy 30 cm-enként van szükség 1000 pixelre. 

Bátran alkalmazzunk különleges effekteket!

Az effektek profi használatához ma már nincs szükség külön végzettségre, hiszen nap mint nap jelennek meg új applikációk, amelyek ebben segítenek nekünk. A Snapseed például bevethető ilyen célokra.

De egyáltalán miért hasznos az effekt? Miért kell ez a képre? Több olyan családi kép készül, amelyen tökéletes a beállítás, de nem homogén a háttér, ami kissé zavaros hatást kelthet, hiszen elviszi a tekintet a főtémáról. Ilyenkor lehet hasznos a fekete-fehér effekt. 

Ne feledjük el, hogy az effekt önmagában néha kevés, fontos, hogy jól állítsuk be a kontrasztot is!

Látod mennyi minden határozza meg a kép minőségét? Figyelj arra, hogy olyan képi anyagot biztosíts a gyártó számára, amiből a legjobbat tudja kihozni, hiszen ez közös érdek!

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő: vaszonkep.hu

Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják az olvasóink Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek egy hónapig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát.