Zacher Gábor szerint arról még nem beszélhetünk, hogy legyőztük a harmadik hullámot, szerinte egyszerűen most csak „relatíve jobb állapotok vannak”. Orbán Viktor ezzel szemben már múlt héten bejelentette, hogy véget ért a neheze, sőt, a maszktól is búcsút vett.

Legyőztük a harmadik hullámot

“A járvány harmadik hullámát letörtük, lényegében le is győztük” – mondta péntek reggel Orbán Viktor a Kossuth rádióban ahol azt hangoztatta a miniszterelnök, hogy Magyarországnak sikerült levernie a harmadik hullámot.

Búcsú a maszktól?

A miniszterelnök Facebook videójában látványos búcsút intett a maszknak is, miközben továbbra is kötelező a szájvédő zárt helyeken.

Zacher Gábor másképp látja

Zacher Gábor toxikológus, intenzív terápiás orvos szerint viszont “nincsen kristálygömb, amibe bele lehet látni, hogy mit hoz tulajdonképpen a jövő. Lecsengőben van, kontroll alatt van a vírus. Én azt még nem jelenteném ki, hogy véget ért a harmadik hullám. Az, hogy most egy relatíve jó állapot van, szerintem ez a helyes kifejezés” – mondta Zacher Gábor.

Poszt-Covid ellátás

A hatvani kórház főorvosa szerint „az emberek olyan tünetekkel jelentkeznek, amelyek valósággal megőrjítik őket: bőrérzékelési zavarokat, nem szűnő szaglási problémákat iszonyú mentális zavarokat, kínzó mellkasi fájdalmakat hagy maga után a koronavírus. Az ellátórendszert a poszt-Covid is rendkívül megviseli majd, igaz, messze nem olyan tragikus szinten, mint a koronavírus”.

Nem tudják kezelni a bajt

A toxikológus az újabb enyhítésekkel kapcsolatban azt mondta, hogy a legutóbbi „rajzásnál” sokkal kétségbeesettebb volt, de hála az égnek, nem lett igaza. „Az átoltottsági szint jó, már több mint hárommillió ember teljesen védett. Tapasztalatai szerint a járvány azon, főként idős betegek közül szedi áldozatait, akik már hetek óta küzdenek a kórral, a fiatalok közül pedig egyre kevesebben vannak kórházban. A poszt-Covid azonban nagyon bizarr tüneteket okoz, és sok esetben fogalmuk sincs a szakembereknek, hogy miként kezeljék a bajt”.

„Tanuljuk még”

„Valahogy ezzel a szindrómával is úgy vagyunk, mint a járvánnyal voltunk a kezdetén: tanuljuk még. A betegek tanítják nekünk, orvosoknak, hogy mit okozott a betegség, miként kezelhetjük nem múló tüneteiket. Bár egyre kevesebb az új fertőzött és a koronavírusos beteg, a Covid-ambulanciák nem tudják ellátni a rengeteg poszt-Covidos beteget. A páciens jelentkezik a háziorvosnál, aki elővigyázatosságból elküldi a sürgősségi osztályra, de onnan nem kap helyet az ambulancián minimum két hónapig. Ezért kellenének újabb ambulanciák” – mondta Zacher Gábor.

Több szakorvosra van szükség

Szerinte ezen betegek kezelése rendkívül összetett, hiszen egyszerre lehet szükség pszichiáterre, rehabilitációra, fül-orr-gégészre és a többi szakellátásra. A szakember ugyanakkor leszögezte: messze nem olyan tragikus a helyzet, hiszen ez a szindróma már nem követel majd több tízezer áldozatot. Arra azonban szerinte fel kell készülni, hogy sok embert veszítünk még el miatta – írja az Index.

Összeroppantaná az egészségügyet

„A járvány után is szedi még áldozatait a koronavírus, ami rajta hagyja nyomát az emberiségen. Nem tudom, hogy lesz-e negyedik hullám ősszel, senkinek nincs a kezében egy jósgömb, amiből ez kiderülne. Az viszont bizonyos, hogy még egy ilyen emelkedés összeroppantaná az egészségügyet” – mondta Zacher Gábor.

Nem lesz negyedik hullám

„Nem lesz negyedik hullám, sőt már a nyáron sem lesz koronavírus itthon” ezt már Merkely Béla professzor, a Semmelweis Egyetem rektora mondta a napokban. „Ez azért lehetséges, mert a lakosság fele megkapta a vakcinát, sokan pedig át is estek a fertőzésen. Egyre kevesebben kerülnek súlyos szövődményekkel kórházba, aki pedig beoltatja magát, szinte biztos, hogy nem hal bele a fertőzésbe”. 

Kiemelt kép: Zacher Gábor – Forrás: youtube.com