El kell felejteni az idei karácsonyt, hogy jövőre lehessen karácsony – mondta Zacher Gábor orvos, közben a WHO is azt javasolja, hogy ne találkozzunk a rokonokkal. Egyes telekommunikációs szolgáltatók ingyenes netezést kínálnak, hogy karácsonykor legalább videótelefonon együtt lehessen a család.

Felejtsük el a karácsonyt, hogy jövőre lehessen karácsony

Zacher Gábor szerint idén el kell felejteni a karácsonyt, illetve sokkal jobban kellene figyelni arra, hogy betartsuk a szabályokat, amiket a járvány megfékezése miatt hoztak. Az RTL Reggeli című műsorában így fogalmazott: „Szerintem felejtsük el ezt az idei karácsonyt, hogy legyen jövőre karácsony, hogy ne arról szóljon a történet, hogy azokat gyászoljuk, akik azért halnak meg, mert nem tartjuk be a szabályokat” – mondta.

A koronavírusba bele lehet halni

A toxikológus elmondta, ebbe a betegségbe bele lehet halni, és nem csak az idősek halhatnak bele. Arról is beszélt, hogyan zajlik a kórházban a munka. Elmesélte például, hogy reggel azért nem szokott inni folyadékot, hogy ne kelljen WC-re mennie, miután beöltözött a védőruhába.

Nem találkoztak az orvosok még ilyen betegséggel

Ez egy olyan betegség, amilyennel eddig még nem találkoztunk, amit nem ismerünk., furcsa, hogy ilyen járvánnyal találkozunk a 21. században. Olyanokat sem tudunk, mi lesz 3-4 hónap múlva, ha valaki átesik a betegségen. Rengeteg olyan dolog van még előttünk, amit nem látunk – folytatta Zacher doktor a Blikk összefoglalója szerint.

Nem tudni mit okoz a jövőben

Nem tudják még, mit okozhat a jövőben. Annyit már igen, hogy szívizomgyulladást okozhat több hónnappal a betegség után. Épp ezért a sportolóknál a gyógyulás után is 3-4 hét kihagyás kell. De azt mondja, volt olyan beteg, akinek idegi szövődménye volt és a lábfejét nem tudja mozgatni.

Mi lesz a karácsonnyal?

A WHO szerint legjobb, ha nem találkozunk a rokonainkkal. „Nincs kockázatmentes lehetőség. Magasabb és alacsonyabb kockázat van” – mondta Maria Van Kerkhove, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) epidemiológusa a közelgő karácsonyi ünnepekről. 

Nehéz időszak előtt állunk

Arról beszélt, hogy iszonyú nehéz időszak előtt állunk, mert ilyenkor az emberek mindenképp a rokonaikkal töltenék az időt. A koronavírus-járvány szempontjából mégis az a legbiztonságosabb, ha nem találkozunk velük – írja a BPK444.hu. cikke alapján.

Elkaphatják a családtagok

Szerinte mindenkinek magának kell döntést hoznia annak tudatában, hogy megfertőzheti a veszélyeztetett családtagjait, akik akár bele is halhatnak a betegségbe.

Virtuális karácsony

A virtuális karácsonyozást jó megoldásnak tartja. „Ha most nem is tudnak együtt ünnepelni, majd megtalálhatják a módját, ha véget ér ez az egész.”

Online ünnep

Több telekommunikációs szolgáltatónak is vannak olyan csomagjai, amelyek segítségével a rokonok akár ingyenesen is videotelefonálhatnak egymással, így érdemes abban gondolkodni, hogy a nagyszülőkkel az internet segítségével online ünneplünk idén

Kiemelt kép: Zacher Gábor – Forrás: Facebook/Zacher Gábor