Egyre több üzlet ismeri fel azt, hogy az egyszer használatos műanyag zacskók mekkora terhelést jelentenek a környezetünk számára. Ezek a szatyrok nem bomlanak le, és sajnos használat vagy kidobás után gyakran kikerülnek a természetbe, bekerülnek a tengerekbe, folyóvizekbe, ezzel pedig károsítják az élővilágot.

Létezik azonban a műanyag zacskóhoz teljesen hasonló termék, ami funkcióját tekintve megegyezik a nejlonszatyorral, ez pedig a PLA szatyor. Na, de mit kell tudnunk erről az anyagról? Cikkünkben ezt is elmondjuk!

A PLA mint alapanyag

A PLA-t a gabonából nyerik ki és készítenek belőle különböző csomagolóanyagokat, melyeket megtalálhatsz indepack.hu zacskói és szatyrai között is. A PLA, vagyis a politejsav, a magas keményítőtartalmú gabona belsejéből nyerhető ki. Ez tehát egy természetes alapanyag, aminek további előnye az, hogy fenntartható, hiszen a gabonát minden évben elvetik, így tervezhető mennyiségben lehet előállítani.

Ez az alapanyag használat után lebomlik, így a természetbe visszakerülve nem fog szennyeződést okozni. Ráadásul, amint kinyerték a gabonaszemekből a politejsavat, a visszamaradt növényi részek biomasszaként hasznosíthatóak.

Milyen PLA zacskókat tudunk vásárolni?

Korábban az üzletek péktermékeinél, illetve zöldségosztályán műanyagból készült nejlonzacskók voltak kirakva, melybe a vásárlók beletehették a megvásárolandó termékeket. Ma már azonban egyre több üzlet tesz aktívan a környezetvédelemért, és azzal az új protokollal találkozhatunk, hogy nem használnak műanyag zacskókat, hanem más megoldásra álltak át.

Ez az új lehetőség a pékségek esetében általában a papírzacskó, a gyümölcsök esetében azonban a PLA zacskó, amit szintén széles mérettartományban gyártanak, így mindenki megtalálhatja azt a tasakot, amibe a megvásárolandó zöldségek, gyümölcsök beleférnek.

Az ingvállas PLA zacskót akár a téphető változatban, akár pedig egymáshoz préselve is meg lehet vásárolni, kinek melyik használati mód a kényelmesebb. A felcsavart változat kisebb helyet foglal és speciális tartóra is feltehető.

Hogyan bomlik le a PLA?

Ipari komposztálóban néhány nap alatt le lehet bontani a PLA zacskót, azonban hazánkban egyelőre még nincs ilyen speciális komposztáló üzem. A házi komposztra is nyugodtan rátehetjük, itt körülbelül 1-3 évig tart a lebomlás. Nyugodtan beledobható a kommunális hulladék közé is, a lebomlása itt is töredéke, a hagyományos nejlonzacskóéhoz képest.

A hulladékégetőben a PLA égése során hőenergia keletkezik, mégpedig nem is akármennyi, mivel fűtőereje a papír és a fa fűtőerejét is meghaladja, valamint égése során nem keletkezik semmilyen káros anyag.

Nem érdemes idegenkedni a PLA zacskó és szatyor használatától, nyugodtan búcsúzzunk csak el a műanyagtól! Még a lebomló műanyagok sem környezetbarátok, mivel lebomlásuk után mikroműanyagként tovább élnek a vizekben, a talajban és a levegőben, azonban a PLA zacskók maradéktalanul lebomlanak, miközben természetes anyagként táplálják a földet, vagy az égetőben hőenergiaként hasznosulnak.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company Media Group hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.