Meghalt 11 idős, krónikus beteg, és 66-tal 2649-re emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon.

A kormányzati portálon azt írták: újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést. Az elhunytak száma 291-re emelkedett, közben 516-an már gyógyultan távoztak a kórházból. Jelenleg 976 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 49-en vannak lélegeztetőgépen. Az oldal adatai szerint tízezren vannak hatósági házi karanténban. A mintavételek száma már elérte a 67 ezret.

Jelenleg a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés. Magyarországon is már bárhol és bárkiben jelen lehet a vírus. Az azonosított koronavírus-fertőzötteknél jóval több a tényleges vírushordozó, aki fertőzhet. A tömeges fertőzés lassításához nagyon fontos, hogy az idősek, a diákok, a külföldről hazatérők, és aki teheti, maradjon otthon, továbbá mindenki tartsa be az ajánlásokat és a kijárási korlátozásokat. Különösen a budapestieket kérik, hogy tartsák be a korlátozásokat, mert a fővárosban van a legtöbb fertőzött.

Az oldal térképe alapján továbbra is Budapesten (1305 ember) és Pest megyében (358) van a legtöbb fertőzött. Ezt követi Fejér megye (265), Komárom-Esztergom megye (92), Zala és Csongrád megye (89-89), Győr-Moson-Sopron megye (67), és Borsod-Abaúj-Zemplén megye (62). Békés és Vas megyében van a legkevesebb (14-14) fertőzött Magyarországon.

Kiemelt kép: Koronavírusos beteg a Korányi Pulmonológiai Intézetben – MTI/Árvai Károly