Meghalt 12 idős, krónikus beteg, és 48-cal 2775-re emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon – írja a koronavirus.gov.hu.

A kormányzati portálon azt írták: újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új típusú koronavírus-fertőzést. Az elhunytak száma 312-re emelkedett, közben 581-en már gyógyultan távoztak a kórházból. A fertőzöttek száma egy nap alatt 48-cal nőtt, utoljára két héttel ezelőtt, április 13-án volt ennyire kevés a napi új fertőzöttek száma.

Jelenleg 998 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 54-en vannak lélegeztetőgépen. A betegek számának növekedése miatt a kórházak felkészültek a tömeges megbetegedések fázisára és növelték ágykapacitásaikat. Az oldal adatai szerint jelenleg 10 199-en vannak hatósági házi karanténban. A mintavételek száma 72 951.

Kiemelték: továbbra is a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés. Magyarországon is már bárhol és bárkiben jelen lehet a vírus.

Az oldal térképe alapján továbbra is Budapesten (1368 ember) és Pest megyében (375) van a legtöbb fertőzött, emiatt május 3-ától Budapesten és környékén nem enyhítenek a kijárási korlátozáson. Ezt követi Fejér megye (271), Zala megye (103), Komárom-Esztergom megye (101), Csongrád megye (97) és Győr-Moson-Sopron megye (77). Vas megyében (14) van a legkevesebb fertőzött Magyarországon.

Kiemelt kép: illusztráció – Fotó: MTI/Vajda János