Szinte minden héten mi is megírjuk, hogy nagyon kell figyelni arra, kinek és miért adjuk meg a bankszámlánk adatait. Legutóbb az NKM Energia Zrt. nevét felhasználva loptak el 130 ezer forintot egy hölgy bankszámlájáról. Elmondjuk, hogyan csinálták, és mikor kell gyanakodnod.

Gyanakodj, ha a bankszámla adataidat kérik

A netes csalók folyamatosan bombázzák az e-mail fiókjainkat olyan levelekkel, amelyben valamilyen ügyes szöveggel a bankszámla adatainkat szeretnék tőlünk megszerezni.

Nyeremény vagy tartozás a tuti beetető szöveg

A megtévesztő levelek akkor találnak célba, ha egy általunk is ismert cég szolgáltatásával kapcsolatos témával keresnek minket. Nyeremény vagy valamilyen apróbb tartozás kapcsán.

Telefonos és közszolgáltató cégek

A csalók előszeretettel használják a telekommunikációs cégek nevét vagy a közszolgáltatókat, hiszen így találnak meg a legnagyobb eséllyel bepalizható embereket.

Mi vagyunk a halak az adathalászok internetes tengerében

Az adathalászat tehát azt jelenti, hogy kiküldenek sok millió levelet, ez a csali. A halak mi vagyunk, akik közül sokan ráharapnak a csalira.

Egy magyar nő is áldozat lett

Így történt ez nemrég egy magyar nővel is, aki a Facebookon osztotta meg a történetét, miszerint ő maga is áldozatául esett egy átverésnek, amihez a csalók az NKM Energia Zrt. nevét használták fel.

Hamis e-mail

Az NKM legutóbb tavaly októberben figyelmeztette a netezőket, hogy a csalók a szolgáltató ügyfélszolgálatának nevében, számla elkészülésére hivatkozva hamis e-mailekkel vették célba a magyarországi internethasználókat. Most hasonló kampány indulhatott a neten, így az elkövetkező napokban érdemes még jobban odafigyelni – írja a 24.hu.

130 ezret loptak el tőle

A károsult nő Facebook-posztjában arról számol be, hogy 1340 forint tartozásról érkezett számlaértesítése. Az e-mailben megadott linkre kattintva megadta bankkártya-adatait az adathalász-felületen. Ezután a csalók több sikertelen, nagyobb összegű tranzakció után két alkalommal tudtak sikeresen pénzt leemelni, először 60 ezer, majd 70 ezer forintot.

Hivatalos tájékoztatás

Az NKM korábban hangsúlyozta: az NKM hivatalos online ügyfélszolgálati rendszerei az ugyfelszolgalat@online.nkm.energy, valamint a noreply@nkm.energy címekről küldik ki a hivatalos értesítéseket. Az ügyfeleknek minden esetben erről a két e-mail címről érkezik a hivatalos, hiteles tájékoztatás, amennyiben új földgáz- vagy áramszámlájuk készül.

Nem kérnek banki adatokat az igazi szolgáltatók

Az online ügyfélszolgálati honlapon sosem kérik ügyfeleiktől, hogy adják meg a bankkártyás fizetéshez szükséges adataikat. Azokat minden esetben a biztonságos banki felületre történő átirányítást követően kell csak megadniuk. Az NKM továbbá közölte, hogy elhatárolódik minden, nem hivatalos úton történő megkereséstől és csalási kísérlettől, ezek felderítésében együttműködik a rendőrséggel és más hatóságokkal.

Így ellenőrizd hová vezet a link

Ha számlabefizetésről szóló levelet kapunk, az első fontos dolog, hogy mindig ellenőrizzük a feladót – amely bár hamisítható, de gyakran a bűnözők nem veszik a fáradtságot, hogy ezzel bíbelődjenek. Segíthet az is, ha az e-mailben a hivatkozás felé visszük az egérmutatót, de nem kattintunk, ilyenkor a képernyő bal alsó sarkában láthatóvá válik, hova vezet a link. Ha ez egy más weboldal, mint a szolgáltató eredeti címe, ne kattintsunk rá, azonnal töröljük az e-mailt.

Kiemelt kép: illusztrációhttps://3myad.com/buk_640360.html