3221 új fertőzöttet azonosítottak és 160 beteg hunyt el a járvány miatt az elmúlt 24 órában. A Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője szerint ma Magyarországon a középkorú, dolgozó nők vannak leginkább kitéve a fertőzésnek.

3221 új fertőzött

3221 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 259 588 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

6280 beteg halt meg a járványban

Elhunyt 160 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 6280 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 76 270 fő, az aktív fertőzöttek száma 177 038.

661-en vannak lélegeztetőgépen

Az aktív fertőzöttek 19%-a, az elhunytak 22%-a, a gyógyultak 24%-a budapesti. 7945 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 661-en vannak lélegeztetőgépen.

A nőket jobban érinti a fertőzés

Dr. Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője egy konferencián beszélt arról, hogy a jelenlegi adatok szerint a középkorú dolgozó nők jobban érintettek a fertőzésben. 

A 40-49 évesek vannak veszélyben

“A munkaképes korú lakosság tehát az, amely a fertőzés szempontjából jelenleg Magyarországon a legjobban érintett korcsoportba tartozik (…).A 40–49 éves korosztályban a nők jobban érintettek, illetve az 50–59 évesek között is a női dominancia figyelhető meg” – mondta a szakember.

A 80 év felettieknél leggyakoribb az elhalálozás

Galgóczi Ágnes a konferencián a november közepéig tartó időszak halálozási adatait is részletesen bemutatta. Ebből az derült ki, hogy a 80 feletti korosztálynál a leggyakoribb az elhalálozás, ebben a korosztályban minden ötödik fertőzött meghal, míg a fiataloknál elenyésző azoknak a száma, akik áldozatul estek a koronavírusnak.

Kapcsolódó:

Oroszországban megkezdődik a tömeges oltás

Oroszországban már kétmillió adag Szputnyik V vakcina áll készen arra, hogy beoltsák vele a lakosságot. Vlagyimir Putyin orosz elnök utasítására ezen a héten megkezdik az oltási kampányt.

Még nincs hivatalos engedélye az orosz vakcinának

Az orvosok és a tanárok kapnak majd első körben a vakcinából, amely egyelőre még mindig csak a harmadik vizsgálati fázisban van, tehát nem hivatalosan törzskönyvezett koronavírus elleni vakcina. A fázis 3-as klinikai vizsgálati szakaszban 25 ezer önkéntest oltottak be Oroszországban.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Árvai Károly