Aki otthoni főzés közben próbálta már követni valamely főzőműsor vagy sztárséf munkáját, az láthatta, hogy a profik milyen könnyedén és otthonosan mozognak a konyhában. Ennek egyik legfontosabb és egyben legkritikusabb része a késhasználat. De hiába bánunk profin az eszközeinkkel, ha azok minősége nem megfelelő! Íme néhány tipp arra, hogyan válasszuk ki a legjobb konyhakést.

1. tipp – Konyhakést csak éles pengével: Egy alacsonyabb színvonalú kést könnyű megismerni arról, hogy a legegyszerűbb vágási feladatokat sem teljesíti sikerrel. A legjobb konyhai kések lényege, hogy pengéjük kialakítása révén képesek könnyedén szelni. Igen, ez egy fontos különbség! A jó kés ugyanis nem egy ujjnyi vastag szeletet fog vágni a parizerből, hanem egy lehelletnyit.

2. tipp – A megfelelőt az adott célra: Többféle konyhai penge létezik, ezek nagy részét mindenki ismeri és látta is már. A fogazott késsel általában kenyeret vágunk, a vastag, nagyobb késsel húst és zöldséget, a bárd vagy santoku jellegű kések főként a nagyobb húsdarabok és csontos részek elvágására szolgálnak. A megfelelő célszerszám használatával saját magunk életét könnyítjük meg.

3. tipp – Hosszú kések esetén csak a full-tang jöhet szóba: A full-tang késekben a penge a markolat teljes hosszában végignyúlik. Az ilyen konyhai kések tartósabbak, és nem kell attól félnünk, hogy a markolat és a penge elválnak egymástól, azaz a kés nem fog szétesni. 

A konyhai kések után pedig kalandozzunk egyet a kertben is! A szentpétervári Kizlyar Supreme nevű orosz gyártó késeit nem csupán katonai kések gyűjtői figyelmébe ajánljuk. Széles választékuknak köszönhetően barkácsolásban, ház körüli feladatok ellátásában komoly partnerre lelhetünk benne. 

A gyártó pengéi elsősorban outdoor – azaz kültéri – helyzetekhez, katonai, illetve hobbi célokra készülnek, de otthoni gallyazáshoz, fafaragáshoz, illetve kirándulásokhoz is hasznos társak lehetnek. Ha pedig vadászok vagyunk, mindenképpen érdemes tüzetesen böngésznünk a kínálatot.

A fotó forrása: nnattalli / Shutterstock.com

Támogatott tartalom. Ha ön is szeretne ilyent, Magyarország egyik leggyorsabban fejlődő hírportálján, akkor kattintson ide!