A brit királynő, II. Erzsébet és családja, a Windsor família szerint a középosztálynak való az asztalterítő.

A brit királyi család nyilvános vacsoráin mindig kopasz asztalra teszik az étkészletet, legfeljebb alátétet helyeznek az asztalra, de teljes abroszt nem. Ez látható a legtöbb királyi díszvacsoráról készült fotón is.

II. Erzsébet még akkor sem kér az asztalterítőből, ha az amerikai elnököt látja vendégü. A királynő londoni lakhelyének, a Buckingham palota egyik volt komornyikja nemrég egy interjúban arról beszélt, hogy Erzsébet királynő többször is elmondta a személyzetnek, hogy az asztalterítő a középosztálynak való.

Magyarországon sokáig kizárólag ünnepjelző szerepe volt az asztalterítőnek, még a 20. század elején is akadtak községek, ahol csakis karácsonykor volt szokás az asztalt befedni, hétköznap az asztal terítetlenül állt, és fedetlen asztalról ettek, hasonlóan a brit királynőhöz.

A terített asztal szokása Magyarországon az 1800-as évek végén jött divatba, amikor a polgári életmód virágzásnak indult.

Magyarországon tehát az asztalterítő használata elterjedt és a brit birodalom királynője véleménye ide vagy oda, sokan szeretjük, mert barátságosabb egy tiszta abroszon megteríteni, mint egy bármennyire is szép kopasz asztalon.

Kiemelt kép: Díszvacsora a brit királyi udvarban