A Facebook és az Instagram közösségi oldalakról is eltávolították kedden Lara Trump apósával, Donald Trump volt amerikai elnökkel készült interjúját, amelyet először a „Jobboldali Nézőpont Lara Trumppal” című internetes oldalon tettek közzé.

Törölték az interjút

Lara Trump, aki a Fox News amerikai hírcsatorna műsorvezetője is megosztotta a képernyőfotót arról az e-mailről, amelyet a Facebook munkatársaitól kapott. „Tudatjuk önnel, hogy Lara Trump Facebook oldaláról eltávolítottuk azt a bejegyzést, amelyben Trump elnök beszél.” – áll az e-mailben. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Ezzel indokolta a közösségi oldal a döntést

Az indoklásban úgy fogalmaznak: „A Donald Trump Facebook- és Instagram-fiókjában elhelyezett tartalmakhoz hasonlóan eltávolítjuk azokat a bejegyzéseket is, amelyekben a volt elnök hangja hallható, ezen kívül a fiók tulajdonosa további korlátozásokra számíthat.”

Közzétett e-mailek

Eric Trump – a volt elnök fia és Lara Trump férje – egy olyan e-mail másolatát is közzétette, amelyet egy Facebook-alkalmazottól kapott, és amelyben arra figyelmeztetik, hogy a törlésre vonatkozó útmutatásuk minden a kampánnyal kapcsolatos felhasználói fiókra és oldalra vonatkozik. „Ez szörnyű! Mivé válik a hazánk?” – írta Eric Trump az Instagramon.

A Capitoliumnál történt események

A legnagyobb közösségi oldalak és internetes videómegosztó portálok a Capitoliumnál januárban történt események után egymás után döntöttek arról, hogy eltiltják a volt elnököt fiókjainak használatától.

Gyújtó hangú beszéd

Döntéseiket leginkább azzal magyarázták, hogy szerintük Donald Trump gyújtó hangú beszéde és közösségi felületein megjelent üzenetei okozták a zavargásokat.

Ezt mondja a volt elnök

A keddi interjúban a volt elnök éles kritikát fogalmazott meg a közösségi médiát üzemeltető cégek és bizonyos sajtótermékekkel szemben. Trump kiemelte, hogy ezek az orgánumok az újraválasztási kampánya során szerinte szándékosan eltitkolták a Hunter Biden – a jelenlegi elnök, Joe Biden fiának – üzleti ügyeiről szóló információkat.

„Eltörlési kultúra”

Például nem engedték megosztani a New York Post című lapban megjelent oknyomozó riportot a Hunter Biden számítógépén talált és rá nézve kompromittáló e-mailekről. „Amikor ezeket nem mutatták be, vagy kivágták, vagy törölték a kampány során, azt nyugodtan nevezhetjük „eltörlési kultúrának”, igaz? – fogalmazott Trump.

Elindítja saját közösségi oldalát

A volt elnök korábbi vezető kampánytanácsadója szombaton jelentette be, hogy Donald Trump három-négy hónap múlva elindítja saját internetes közösségi oldalát. Corey Lewandowski az új platformot egy „interaktív kommunikációs eszközként” mutatta be, amelyen keresztül az emberek közvetlenül kommunikálhatnak majd a volt elnökkel.

Szabad kommunikáció

„Azt tapasztalhattuk a technológiai óriásvállalatoktól, hogy ha nem értesz egyet a filozófiájukkal, akkor törölnek. Lesz egy platformunk, ahol az emberek szabadon kommunikálhatnak anélkül, hogy félniük kellene a megtorlástól vagy a törléstől” – fogalmazott a volt tanácsadó. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Donald Trump – Forrás: Facebook