Egy ház felújításánál vagy építésénél elsősorban mindenki a nagyobb elemek, bútorok berendezésére gondol, a kisebb kiegészítők megtervezését vagy a végére hagyjuk, vagy teljesen elfelejtünk mélyebben belemerülni a témába.

Nincs ez másképp az ajtók elengedhetetlen tartozékánál, a kilincsnél sem. Pedig nagyon sokat tud hozzáadni mind esztétikailag, mind funkcionalitásban az összképhez. Nemcsak az ajtók hangulatához, megjelenéséhez járul hozzá, hanem a környező berendezések, sőt, az egész lakáshoz is.

A kilincsválasztás is egy külön procedúra

Ami az egyes bútoroknak a fogantyúk, az az ajtóknak a kilincs: a kiválasztásuk kiemelt figyelmet igényel. Az egész lakás stílusát szem előtt kell tartanunk, így választhatjuk ki a számunkra megfelelőt. Például minimalista, modern kialakítás esetén érdemes szögletes kilincsek mellett döntenünk. A letisztult megjelenéshez ezek illenek a legjobban.

Amennyiben a stílus inkább hagyományosabb, egyenesen klasszikus, akkor a gömbölyded vonalú lesz a helyes választás. Ívesebb, finomabb megjelenésű kilincsek az ajtó mintázatához és árnyalatához igazodva a tökéletes kiegészítők. 

A különböző típusok

Alapból két különböző kilincsfajta van: a címes (más néven címkés) és a rozettás. Előbbi a régebbi típusú lakásokban a legelterjedtebb. Jellemzője, hogy a kilincs és a kulcslyuk mindig fix távolságra helyezkedik el egymáshoz képest. Fokozottan oda kell figyelni a kialakítás során, hogy az ajtón lévő lyukak tökéletesen passzoljanak a kiválasztott kilincshez. Modernebb kialakításúak már ebből a típusból is elérhetőek, de ezek esetében is fontos a pontosság a lyukak elhelyezésében.

A rozettás kilincsek az új épületekben a legelterjedtebbek, legyen az lakás vagy munkahely. A fő különbség a címkés társához képest, hogy a kilincs és a kulcslyuk semmilyen összeköttetésben nincs egymással. Ez nagy előnyt jelent a vasalatok alkalmazása során, ugyanis a távolság tetszés szerint alakítható a kulcslyuk és a kilincs között. Sokkal nagyobb mozgásteret biztosít számunkra az elhelyezésben. Ezen kilincsek között a piaci választék hatalmas, mind újhullámos, mind hagyományosabb vonalvezetésű változatok is elérhetőek.

Nem muszáj a kilincsekhez ragaszkodni

Léteznek olyan megoldások, nyílászárók, amelyekre egyszerűen nem illik egy kilincs sem. Szerencsére mind funkcionalitásban, mind megjelenésben léteznek alternatív megoldások. Ezeket nevezzük toló- vagy harmonikaajtóknak. Ha kiemelt fontosságú számunkra a helytakarékosság, akkor érdemes e két megoldás közül választani. A harmonikaajtó nyílótere sokkal kisebb hagyományos társaihoz képest, így a beltéri helykihasználás hatékonysága is növelhető vele. Ha teljesen minimalizálni szeretnénk az ajtók által “használt” teret, akkor a tolóajtó az ideális választás. Mindkét esetben elég csak egy fogantyú vagy ajtógomb. A lényeg, hogy mindig alaposan tervezzük meg a kialakítást.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.