Ismét Kínát tette felelőssé a koronavírus-járvány elterjedéséért Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szerdán újságíróknak nyilatkozva.

Az amerikai diplomácia irányítója szerint Kína megelőzhette volna százezrek halálát és megtakaríthatta volna a gazdaság hanyatlását világszerte, ha időben jelzi a vírus terjedését és átláthatóan nyilatkozik meg a járvány ügyében.

Pompeo ugyanakkor újságírói kérdésre is tartózkodott attól, hogy megismételje vasárnapi interjújának azon állítását, mely szerint Washingtonnak „jelentős számú bizonyíték” áll rendelkezésére arról, hogy a vírus egy kínai laboratóriumból szabadult ki.

A miniszter csupán azt ismételte meg, hogy Peking tudott a vírus terjedéséről és megakadályozhatta volna a világjárvány kirobbanását. „Volt választási lehetőségük, de úgy döntöttek, hogy elfedik a járvány vuhani kirobbanását” – fogalmazott.

Pompeo azt hangoztatta szerdán, hogy a korábbi nyilatkozatok arról tanúskodnak, hogy az amerikai kormányzat „megpróbálja megtalálni a helyes választ” a vírus eredetére. Mint fogalmazott: ” Mindannyian egyértelmű válaszokat akarunk, különböző helyekről származó, eltérő válaszaink vannak.

Közben Cuj Tian-kai, Kína washingtoni nagykövete a The Washington Post című lapban megjelentetett publicisztikájában szerdán arra szólította fel az amerikai kormányzatot, hogy hagyjon fel Kína világjárvány miatti hibáztatásával.

Az Itt az ideje befejezni a Kínát okoló játszadozást című véleménycikkében a nagykövet leszögezte: Kína hibáztatása nem fog véget vetni a világjárványnak. „Kína minden tőle telhetőt megtett, hogy megossza a vírussal kapcsolatos információkat” – fogalmazott a nagykövet.

MTI, Kiemelt kép forrása: Árvai Károly