A kriptopiac számára 2022 nem éppen a legnyugodtabb évként fog bevonulni a történelembe. Az egyik legújabb “csapás” nem más, mint az FTX kriptotőzsde bedőlése, ami az egész digitális pénzpiacot magával rántotta. A kérdés természetesen az, hogy tényleg a semmiből érkezett ez a botrány, vagy voltak figyelmeztető jelek és hamarabb lehetett látni, hogy az FTX a szakadék felé tart?

A helyzet csak eszkalálódik, nem látszik a megnyugvás

A kriptopiac és -tőzsde sohasem alszik, ez már csak abból is látszik, ha megnézzük például a CoinCash Bitcoin híreit. Jelenleg az FTX kapcsán ott járunk, hogy a tőzsde csődeljárás alá került, az alapítója pedig lemondott a vezérigazgatói pozícióról. Erre jött még egy lapáttal, hogy az összeomlás után újabbnál újabb vállalatok jelentették be, hogy leállítják a be- és kifizetéseket. 

Ott van például a magyarok között is népszerű BlockFi kriptovaluta kölcsönzési vállalat, amely nemrégiben közölte, hogy leállítja a kifizetéseket. Nem sokkal utána megszűnt a hitelkártyája, majd csődöt jelentett. Egyre több platform jelenti azt, hogy az FTX összeomlása más szereplőket is magával ránthat, vagy legalábbis hatalmas károkat fog okozni.

Ez látszik a Genesis digitális hitelező cégnél is, amely szintén leállította a platformjáról a pénzkivonást, mivel a teljes hitelezési üzletág likviditását meghaladta a kérelmek száma. Ugyanígy járt a magyar Inlock is, amely közleményben jelezte, hogy fel kell függesztenie egyes szolgáltatásait. 

A sort estig lehetne folytatni, hiszen az Egyesült Államok, Törökország és a Bahamák hatóságai is megkezdték a teljes FTX botrány kivizsgálását.

Voltak árulkodó jelek, de nagyon nehéz volt megjósolni a végkifejletet

A jelenlegi helyzetben a kriptovaluta közösség és szabályozó hatóságok szerint ez a valaha volt legnagyobb hatású esemény, ami a kriptovalutákkal eddig történt, pedig botrányokból eddig sem volt hiány. A teljesség igénye nélkül: itt volt az Mt.Gox bedőlése, a Celsius, a Voyager és a Three Arrows Capital bukása is. Pénzügyi hatása kisebb az FTX botránynak, de mégis hatalmas kudarcnak élik meg a szereplők, ami annak is betudható, hogy az FTX vezetőjét eddig a befektetők és a különböző intézmények az egyik legmegbízhatóbb és leghitelesebb szereplőnek tartották a piacon.

Az FTX-szel kapcsolatban már többször figyelmeztettek a szakértők, hogy a tőzsde kihasználja a kriptovaluta szektor egyik legnagyobb előnyét: az átláthatóságot. Rengeteg ajánlás született már, hogy hogyan érdemes tárolni a kriptovalutát, de a többség ezt még mindig nem tartja be.

Mire kellett volna figyelni?

Az egyik legnagyobb probléma például az, hogy az FTX-nek egyáltalán nem volt pénzügyi igazgatója, aki megakadályozhatta volna a különböző kölcsönöket. A túl nagy bővülés is visszaütött, egy lassabb növekedés sokkal stabilabb körülményeket teremtett volna. Természetesen utólag könnyű okosnak lenni, de ez is megtanított minket arra: mindig legyünk óvatosak!

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.