Medvét észleltek a Bükkben, Szilvásvárad környékén, írta közleményében a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága.

„Igazgatóságunk Természetvédelmi Őrszolgálata a mai napon Szilvásvárad községhatárban barna medve (Ursus ursus) jelenlétére egyértelműen utaló életjelet talált” – írja a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága közleményében.

Felhívták a figyelmet arra, hogy bár csak egy állatról van szó, egy példány is hatalmas területeket képes bekóborolni igen rövid idő alatt. Azt tanácsolják, ha véletlen találkoznánk a medvével, a futást mindenképp kerüljük el. Ajánlatos a szemkontaktust elkerülni az állattal, és lassan, minél távolabb kerülni tőle.

„Ha bocsokat is látnak a közelben, mindenképp helyezkedjenek úgy, hogy ne kerüljenek az(ok) és az anyaállat közé. Amennyiben a medve tovább közelít, ha a táskájukban/hátizsákjukban élelmiszer van, tegyék le a talajra, hagyják ott és távolodjanak tovább” – javasolják. Ha túl vannak az eseten, netán megsebesültek, a Természetvédelmi Őrszolgálat ügyeleti telefonszámán, +3630-861-3808-on kérjenek mielőbbi segítséget.

Pásztónál is megjelentek a medvék

A LikeNews.hu ebben a cikkében írt arról, hogy medvecsalád költözött a Mátrába, egy szarvast már agyonmarcangoltak. A medvék a Nógrád megyei Pásztó környékén tüntetek fel.

Kiemelt kép: illusztráció