Közösségi csoportokban vadásznak fiatalok a „lepattanó” oltásokra. A Blikk szerint egyre több módszer alakul ki itthon arra, hogy az oltópontokon el tudják osztani a nap végén megmaradt, már felbontott vakcinákat.

Megmaradt vakcinát bárkinek beadják

A férfi azt mondta, húsvét után felhívta egy barátja, hogy most kapott oltást egy budapesti rendelőintézetben, és amikor végzett, a nővér kiszólt nekik, hogy többen nem jöttek el az időpontjukra, így vannak megmaradt oltóanyagok, szóljanak az ismerőseiknek, mert a hivatalos rendelési idő után azonnal beolthatják őket. Később kiderült, hogy este fél nyolc után már bárkinek adtak oltást, hogy ne kelljen kidobni a felolvasztott vakcinákat. A LikeNews.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Már Facebook-csoportok is lakultak

A lap szerint egyes településeken már nyílt Facebook-csoportok is alakultak ilyen céllal. A szervező a Blikknek azt mondta, azért indította el a csoportot, mert a háziorvosoktól igen nehéz naprakész információt kapni. Így jutottak többen oltáshoz anélkül, hogy regisztráltak volna.

Nehezen elérhetők a háziorvosok

„A háziorvosok – mint sok más helyen is – nehezen elérhetők, az itt lakók így egymás között próbálnak infót cserélni”- mondta a Facebook-csoport létrehozója.

Megszólalt egy orvos is

A lapnak egy neve elhallgatását kérő orvos is azt nyilatkozta, ő is hallott már róla, hogy a megmaradt vakcinákkal oltanak, miután többen nem mentek el az időpontjukra.

Létező jelenség

„Hallottam már róla, hogy megmaradt vakcinákkal is oltanak, mert nem jöttek el azok, akiknek beadták volna. Ez egy létező jelenség.

Egy csepp se menjen kárba

Nem lehet csak úgy visszafagyasztani a többadagos dobozból kivett oltóanyagot, logikus, hogy az oltóponton dolgozók mindent megtesznek annak érdekében, hogy egy cseppje se menjen kárba, erre egyelőre nincs szabályozás” – fogalmazott az orvos. A LikeNews.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Megnézték, melyik vakcina mennyire hatásos

Közben az oltási szempontból bezzeg országnak tartott Szerbiában 10 ezer fős mintán végeztek kutatást arról, milyen védettséget adnak a Sinopharm, a Szputnyik V. és a Pfizer koronavírus-elleni vakcinái. Meglepő eredményre jutottak a kutatók.

A Pfizer a legjobb

Az oltott személyeknél az antitestek jelenlétére vonatkozó adatokat két héttel az oltás után és két héttel az újraoltás után, valamint havi rendszerességgel elemezték. Az adatok alapján az látszik, hogy Pfizer-vakcina már az első adag alkalmazásakor antitesteket termel, az oltottak 85 százalékánál mértek megfelelő választ, míg a második dózisra az újraoltottak 95 százalékánál volt ez tapasztalható.

A Szputnyik is kiváló eredményt ért el

A Szputnyik V-vakcina esetében jó ellenanyagválaszt mértek minden korosztályban három héttel az első adag beadása után, a második oltást követően pedig 92 százalékos volt az antitestválasz aránya. Az AstraZeneca esetében csak az első dózis beadása utánról vannak adatok, mivel nem oltanak vele elég rég óta Szerbiában.

Leggyengébb a Sinopharm

A leggyengébb, de azért így is jó immunizálási eredményt a Sinopharm-vakcinánál mérték az INEP kutatói: a 20 és 65 év közötti emberek több mint 90 százalékánál mértek antitestválaszt a második oltás után két héttel. További részleteket ide kattintva olvashatsz.

Kiemelt kép forrása: MTI/Mohai Balázs