Egy idős, mozgásképtelen férfi égett halálra abban a tűzesetben, amely vasárnap történt Tolna megyében. A 80 éves férfi unokájával és családjával élt egy háztartásban. Amikor kigyulladt a ház, egyedül volt otthon. A nagypapa annyira összeégett, hogy azonosítani sem lehetett a holttestet. A kétgyermekes családnak semmije sem maradt.

Kigyulladt egy ház

Vasárnap reggel gyulladt ki egy ház a Tolna megyei Értényben. Az ingatlanban 3 helység égett ki a 80 négyzetméteres épületben.

Leégett a lakrész

A lángok martalékává vált nyolcvan négyzetméteres családi ház volt az otthonban egy házaspár és két gyermeke élt, valamint két idősebb rokon. A tűzeset után csak az ingatlan konyharésze és a lerobbant, műhelynek, raktárnak használt melléképületei maradtak meg.

Bennégett a nagypapa

A tűzeset alatt csak a nagypapa, idősebb Kondor János polgárőr tartózkodott otthon. Az idős férfi bennégett a házban. A tüzet állítólag elektromos zárlat okozta, a ház 4 perc alatt égett le.

A hazaérkező férfi vette észre a tragédiát

A lángokban álló értényi házat a reggel nyolc óra körül a hazaérkező rokon, Kondor Ferenc polgárőr vette észre. „A munkahelyemről, a helyi szárítóból érkeztem haza, amikor az utcáról megláttam mi történt. Tudtam, hogy bent van a Papa, kiabáltam, megpróbáltam oltani, de már késő volt” – mondta a teol.hu-nak a férfi.

Nem tudott kijönni a házból

Az áldozat, a 81 éves helyi polgárőr volt. Idősebb Kondor János kora miatt már járni is alig tudott, és nagy valószínűséggel észlelhette, hogy ég a ház, de már nem tudott kijutni. Csak a felismerhetetlenségig összeégett holttestét találták meg.

A szomszédok sem vették észre a tűzet

A család nem tudta azonosítani, jelenleg a DNS-vizsgálat eredményére várnak, aztán intézkednek a temetéséről. Mindannyian nagyon szerették a Papát, akinek az elvesztését fel sem tudják fogni. Sajnos olyan gyorsan égett le az egész ház, hogy a szomszédok sem vettek észre semmit. Azt mondták, hogy még reggel hétkor, negyed nyolckor, amikor az utcán jártak, arra néztek, nem volt semmi baj. Ők a tűzoltóautók érkezése után tudták meg, mi történt.

Ki sem mozdult a szobájából

 „Háromszobás volt a házunk, a konyha melletti szobában lakott a Papa. Abban, amelyben a cserépkályha volt, ami mindhárom szobát befűtötte, de használtunk még két gázkályhát is, hogy jó meleg legyen a házban. A Papa már nehezen járt, általában a szobájában tartózkodott. A férjemmel, a két gyerekkel szombat délben indultunk el anyósomhoz, Paks mellé. Mielőtt elhagytuk a házat, vittem be a Papának ennivalót, megraktuk a tüzet a kályhában. Meleg volt, ezért a két gázkályhát nem kapcsoltuk be. Másnap reggel hívott a nagynéném, hogy leégett a házunk, és a Papa bent maradt” – mondta Vörösné Kondor Eszter.

ADHD-s az egyik kisfiú

Vörösné Kondor Eszter főállású édesanya, a nagyobbik fia ADHD-s gyerek, hiperaktivitással, figyelemzavarral küszködik. A fiút az értényi óvodában tudják az állapotának megfelelően kezelni, ezért is ragaszkodnak férjével a településhez, ahol édesanyja, édesapja, testvére is él.

Az óvoda miatt maradnának a faluban

Csak az óvoda miatt maradnának a faluban egyelőre. Vörösné Kondor Eszter a jövő évben akart volna újra munkába állni. Házastársa, Vörös György foglalkozása építőipari gépkezelő, ő a felesége és a gyerekei miatt akar továbbra is Értényben maradni, a későbbiekben a munkahelyéhez közel szeretnének házat keresni.

Albérletet keresnek a településen

„Jelenleg az édesanyámnál lakunk, Paks mellett, innen másfél órányira, de nekünk Értény az otthonunk. Nincsen saját másik házunk, ez az egy házunk volt. Szerencsére volt biztosításunk. Le akarjuk a romokat dózerólni, és egy új házat építeni, de addig is albérletet nézünk itt a településen” – mesélt a terveikről Vörös György.

Minden játékuk odalett

„Pszichológus segítségét kértük, hogy mit mondhatunk. Tudják, hogy meghalt a Papa, és hogy odalettek a kedvenc játékaik, valamint az egykori otthonukat is megnézhették” – mondta Vörösné Kondor Eszter. A gyerekeknek van két kutyája, a fekete Pötyi és a barna-foltos Vacak, mindkét állat etetését a szomszédok vállalták magukra – írja a Kékvillogó.

Az összes pénzük bennégett a házban

„Elvesztettük a Papát, és mindenünket elveszítettük, minden féltve őrzött kincsünket, kétszázezer forint készpénzt, amit a házban tartottunk. Azonban csak egyetlen nap alatt akkora összefogást tapasztaltunk, amelyre nem is számítottunk, ezt ezúton is köszönjük. Szavakkal nem tudjuk kifejezni, mennyire hálásak vagyunk. Kaptunk már pénz-, élelmiszer- és ruhaadományt is” – mondta Vörösné Kondor Eszter.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: katasztrófavédelem